Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгария се превъоръжава с френски вертолети

[post-views]
Унгария се превъоръжава с френски вертолети

vertolet- H225M_caracalМинистерството на отбраната на Унгария сключи на 14 декември договор с “Еърбъс Хеликоптерс” за покупката на 16 военнотранспортни вертолета за нуждите на ВВС Н-225М “Каракал”, съобщи неофициалният блог на руския Център за анализ на стратегиите и технологиите bmpd.livejournal. Доставката на вертолетите се очаква да започне през 2023 г.

Това е вторият договор между Унгария и “Еърбъс” за покупката на вертолети т.г. През юни бе сключен контракт за получаването на 20 леки многоцелеви вертолета Н-145М (наскоро такива поръча и Сърбия). Така общо в рамките на 2018 г. Унгария поръча на “Еърбъс” 36 вертолета, които са фактически френско (“Каракал”) и германско производство. Според bmpd с тези договори Унгария е станала най-големият купувач на съвременни западни вертолети в Източна Европа. 

От “Еърбъс” са съобщили, че вертолетите “Каракал” за Унгария ще бъдат оборудвани с комплекса въоръжение “Еърбъс ЕйчФорс”, който включва нашлемен прицел, 12,7-мм картечници, 20-мм оръдие, 70-мм неуправляеми ракети и като опция управляеми ракети от класовете “въздух-въздух” и “въздух-земя”. С комплекса “ЕйчФорс” ще бъдат оборудвани и леките вертолети Н145М.

В момента, припомня bmpd, ВВС на Унгария имат на въоръжение 14 транспортни вертолета съветско и руско производство, от които пет Ми-8Т и седем Ми-17. Освен тях имат и два учебно-тренировъчни леки вертолета “Еърбъс” АС350 “Екюрей”. Предполага се, че вертолетите Н-225М ще заменят всички Ми-8Т и Ми-17, а леките Н145М ще постъпят на въоръжение в новосъздаден батальон към 86-а вертолетна база.

Източник: в.“Дума“

Най-ново

Единична публикация

Избрани