Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Куин“ като марш в зала „България“

[post-views]
„Куин“ като марш  в зала „България“

gvardejci-orkesturКоледният концерт на Гвардейския духов оркестър представи колекция от музикални шедьоври 

На тазгодишния коледен концерт в зала България Гвардейският духов оркестър от Националната гвардейска част с командир бригаден генерал Илко Йорданов пренесе своята многобройна публика през най-забавните и популярни стилове на класическата музика. В колекцията от шедьоври диригентът подполковник Ради Радев бе избрал образци от световни музикални произведения, повечето от тях в джазиран вариант. Целта е младите хора да се докоснат до звука на духовия оркестър и така да разширят аудиторията си от нови симпатизанти и приятели. Това според диригента могат да постигнат, като поддържат постоянно разнообразието в своя репертоар. Затова всичките парчета бяха изцяло нови – досега несвирени.
За ослепителната разходка в класическата музика принос имаше нестандартният й прочит, както каза водещата Галя Димитрова. Силен емоционален сюрприз в началото бе превръщането на „Бохемска рапсодия” от Куин чрез аранжимента на Ландовски в марш! Следваше чудесна изненада – „Токата в ре минор” на Бах, едно от малкото изключително популярни негови творби. От многото съвременни аранжименти – тежки джаз версии до представянето му в забавен ритъм се ражда вариатът с песента „В кралската градина”.  Луис Армстронг, Дюк Елингтън я превръщат в джаз стандарт.  Но солистите старшина Марин Станков цугтромбон, старши сержант Владимир Митин – тромпет, сержант Георги Илиев – туба и младши сержант Павел Стойчев – кларинет, успяха да доближат парчето много до душевността на българина. От бароковото звучене на Бах следваше изумителна разходка през класицизма на Моцарт и Бетовен, докосване до творчеството на Росини, за да стигнат до романтизма на Григ и Чайковски. deca
Сърцевина в концерта беше рокендролът и припомнянето на едно име – на знаменития водещ на радиопредавания и дисководещ Алан Фрийд, който през март 1952 г. на увесилително парти в зала Арена в Калифорния за пръв път употребява термина, вместо „ритъмен блус”. Гвардейските музиканти изпълниха в джазиран вид мотиви от „Кармен”. Следващият акцент беше припомнянето на друго велико име с неговия юбилей – 100-годишнината от раждането на американския композитор и диригент Ленард Бърнстейн. Затова музикантите изсвириха „Мамбо” от неговата Уестсайдска история. Отскокът после беше в Париж с оперетата  „Орфей в рая” чрез легендарния и днес танц кан-кан, който Офенбах превърна в хит.
Перкусионистите сержант Николай Тодоров и мл. сержант Владимир Иванов предизвикаха бурни аплодисменти с изпълнението си на специални инструменти – кахони, преди накрая концертът да завърши с най-известния гвардеец сред композиторите – Модест Мусоргски, и джазираните „Картини от една изложба”. Концертът беше проведен под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и Столична община. Очаква се да бъде излъчен телевизионен запис от 12,30 ч по Канал 1 на 24 декември. 
Ето и впечатленията на част от публиката, които бяха споделени след концерта.

Генерал Андрей Боцев, началник на отбраната:

Армия без духова музика 
не е армия

В навечерието на тези светли празници, хубаво е хората да почувстват чрез музиката, че действително празничното настроение вече ни е обхванало. Концертът много ми хареса – стегнат, изсвириха известни творби. И аз, и началникът на Гвардейската част бригаден генерал Илко Йорданов можем само де се гордеем с такъв оркестър. Армия без духова музика не е армия. Тя повдига духа не само на българските воини, но и на всички граждани, които имат вкус да я слушат. 

Генерал лейтенант Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната:

Изключително вдъхновяващо!

Гвардейският оркестър на БА е чудесен! Той играе изключително вдъхновяваща роля за всички. И нека с него се насладим на Коледните и на Новогодишните празници, които наближават. Този прочит на музиката е и изненадващ, и обновяващ чувствата ни.  

Отец Кирил, диригент на Софийския свещенически хор:
Благодарим от сърце!

Впечатленията ми са прекрасни. Аз съм грешен недостоен божи раб. Имам честта лично да познавам подполковник Ради Радев. Като сродни души, като колеги се познаваме отдавна и това, което те правят, е истинско голямо изкуство. Нещо, което вдъхновява всички ни и във връзка с предстоящите празници – Рождественски и Новогодишни. Прекрасен концерт. Благодаря им от сърце за радостта, която ни доставиха. Това е истинско майсторство със сложни аранжименти на класически произведения за голям духов оркестър – възможно най-големият. И най-важното – по прекрасен начин бяха изпълнени. За радост на всички ни. Благодарим от сърце. Светли празници.

Иво Радулов, полковник от МО:
Високо ниво

Донесе ни чудесно настроение. Произведенията бяха добре подбрани, а изпълнителите – на високопрофесионално ниво. Очевидно е, че подготовката е била много добра и се е получило отлично шоу.

Милена Радулова, държавен служител:
Страхотни интерпретации
Хареса ми раздвижената програма – страхотни интерпретации на добре известни произведения. Постарали са се да го направят достъпно дори и за масовия слушател. Напоени са с много предколедно настроение.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани