Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин: Голяма е опасността от ядрена война

[post-views]
Путин: Голяма е опасността от ядрена война

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че „опасността от ядрена война ескалира”, а това се омаловажавало. По време на годишната си голяма пресконференция, която е 14-а за него и в която той отговаря на въпроси на руски граждани от цялата страна, руският държавен глава подчерта, че ако избухне ядрена война, това ще „доведе до загиването на цялата планета”. Путин отбеляза, че световната общност „подценява настоящата ситуация”, тъй като изглежда невъзможна и не е от решаващо значение. По думите на руския президент заплахата от ядрена война действително се разглежда по-малко сериозно от хората, живеещи днес, в сравнение с хората, живели по времето на Студената война. А в действителност тя не е станала по-малко остра. Путин подчерта, че намаляването на прага за контрол върху въоръженията лесно би могло да доведе до такава война. И добави, че Русия не се стремяла да бъде лидер в оръжейната надпревара, а само да поддържа баланса.
Путин заключи, че се надява човечеството да има достатъчно здрав разум, за да не допусне глобална ядрена война. Друга опасна тенденция според него е използването на неядрени балистични ракети. Въпреки че САЩ са изоставили опитите да построят тези ракети, технологията все още съществува.

След това руският президент засегна въпроса с предстоящото оттегляне на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г. По думите му трудно е да се предвиди какво ще донесе бъдещето, но Русия щяла да направи всичко възможно да се защити. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани