Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп вади САЩ от Сирия

[post-views]
Тръмп вади САЩ от Сирия

cheloСъединените щати изтеглят войските си от Сирия. Това заяви в сряда говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от „Ройтерс”.

В. „Уолстрийт джърнъл” нарече ходът на американския президент „шокиращо обръщане на политиката”. Оттам добавиха, че в Североизточна Сирия към момента се предполага, че са разположени около 2000 американски военни. Изданието цитира източници, запознати с въпроса, добавяйки, че този ход „хвърля американската стратегия в Близкия изток в бъркотия”. „Ние победихме ИДИЛ в Сирия – моята единствена причина да бъдем там по време на президентството на Тръмп”, написа от своя страна президентът Доналд Тръмп в Туитър. 
Решението преобръща предположенията за дългосрочно военно присъствие на САЩ в Сирия, което американският военен министър Джеймс Матис и други висши американски представители защитаваха, за да помогне да се гарантира, че ИДИЛ няма да се появят отново. 

В Москва се зарадваха на съобщението. От външното министерство на Русия изтъкнаха, че присъствието на американските сили в Сирия става опасно препятствие за намиране на мирно споразумение и обвиниха Вашингтон за незаконно пребиваване на силите му там. „От фактор в борбата срещу тероризма, незаконното американско присъствие в Сирия се превръща в опасно препятствие по пътя към уреждане”, коментира говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова.
Френският военен министър Флоранс Парли побърза да предупреди в Туитър, че ИДИЛ все още представлява опасност. „ИДИЛ е по-слаба от всякога. ИДИЛ загуби повече от 90% от територията си. ИДИЛ вече няма логистика, каквато имаше. ИДИЛ се укрива и се сражава с партизанска тактика”, посочи Парли. Официален Париж, както и Лондон обявиха, че ще запазят присъствието си в разкъсваната от война страна. От „Даунинг стрийт”.

Решението на президента Тръмп беше критикувано и в страната му. Влиятелният сенатор от Републиканската партия Линдзи Греъм, който е чест защитник на Тръмп, остро разкритикува действията му. „Американско изтегляне в момента ще бъде голяма победа за ИДИЛ, Иран, сирийския президент Башар ал Асад и Русия. Опасявам се, че това ще доведе до опустошителни последствия за нашата страна, региона и целия свят”, подчерта Греъм.

Защо е това изненадващо решение? През септември САЩ поеха ангажимент да задържат войските си в Сирия неограничено, за да подкрепят кюрдските сили в североизточната част на страната в опит да предотвратят влиянието на Иран в района. Турция обаче се оплака от бавното изпълнение на споразумение с Вашингтон за изтегляне на кюрдските бойци „Отряди за защита на народа” от гр. Манбидж, който се намира в предимно арабска територия западно от р. Ефрат.

Същевременно тази седмица администрацията в САЩ най-накрая разреши продажбата на системи Patriot за 3,5 млрд. долара на Турция. Според представените данни Турция също така иска закупуването на четири радарни станции AN/MPQ-65, 10 антени AMG, 20 автономни пускови системи M903 и четири станции за контрол на прихващане, съобщава „Ройтерс”. От гледна точка на американските военни изпълнението на договора е в интерес на „външната политика и националната сигурност на САЩ”. Той също така ще „повиши сигурността на ключов съюзник на НАТО, който е в челните редици на борбата срещу тероризма”. 

Със сделката САЩ се опитват да попречат на Турция да купи системата за въздушна отбрана С-400 от Русия. Вашингтон предупреди Анкара, че ако придобият тези оръжейни системи, САЩ могат да откажат на Турция продажбата на 5-ото поколение изтребители F-35. Турският национален министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че разгръщането на С-400 ще започне през октомври 2019 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани