Информационен център на Министерство на oтбраната

Отворени врати: Германската армия обмисля да наема чужденци

Германия отчита рязък скок в отказите от военна служба след избухването на войната в Украйна

Germany_army

Германската армия обмисля да наема граждани на други страни членки на ЕС.  Бундесверът смята, че това е един от вариантите да реши проблемът със запълването на експертни позиции в редиците си.

Германия отмени наборната служба преди 7 години и оттогава изпитва проблеми да набира професионални войници.

Само преди ден министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен каза, че армията в момента наброява 182 хил. военнослужещи, а до 7 г. броят им трябва да се увеличи до 203 хил., като един от вариантите е именно наемането на чужденци

Според сега действащото законодателство Бундесверът не може да наема чужденци за войници, но правителството вече обмисля да направи промени.

 Евентуалното наемане на граждани на ЕС в германската армия може да притесни страните от Източна Европа, защото би довело до изтичане на кадри, коментира списание „Шпигел”. В Германия в момента живеят около 530 хиляди граждани на ЕС на възраст между 18 и 30, които потенциално могат да бъдат наети.

Проблемът с недостига на ресурси в германската армия не е от вчера,

но се прояви особено изразително в началото на месеца, след като заради технически проблем в самолет на Бундесвера германският канцлер Ангела Меркел закъсня за срещата на г-20 в Аржентина.

 

 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top