Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът на САЩ на изненадващо посещение в Ирак

[post-views]

TRUMPПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания изненадващото посетиха Ирак и се срещнаха с американските военни в страна по случай коледните празници. Държавният глава е изразил благодарност на войници и техните командири и  е благодарил за службата, успехите и саможертвата им, се казва в официалното съобщение на Белия дом.
Това е първата визата на американския президент Доналд Тръмп в конфликта зона от влизането в Белия дом преди две години. В Ирак има разположени около 5000 американски военни, които подпомагат операции на иракските сили за сигурност срещу джихадисткото движение ИДИЛ. Посещението на Тръмп идва няколко дни след още по изненадващата оставка на министъра му на отбраната Джеймс Матис, който се оттегли от поста след решението на президента да изтегли американските военни в Сирия, коментират световните агенции.

При посещението си в Ирак Тръмп още веднъж защити решенеито си.

Доналд Тръмп –президент на САЩ:

„От самото начало казах, че работата ни в Сирия е да победим ИДИЛ и, че няма да участваме във възстановяването на страната. Сирия трябва да бъде възстановена въз основа на политическо решение, а цената за това решение трябва да бъде платена от богатите съседи на Сирия, а не от Америка. Те трябва да плащат и ще го направят.

Тръмп допълни, че на този етап не планира изтеглянето на американските войници от Ирак. Визитата му в страната не мина гладко, след като стана ясно, че е отказал среща с иракския премиер Абел Абдул Махди.

На връщане от Ирак президентското семейство посети и германската военна база Рамщай, където също се срещна с американски военни, като им обеща 10 процентово увеличаване на заплатите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани