Информационен център на Министерство на oтбраната

Исторически успех – китайски апарат кацна на тъмната страна на Луната

LUNA-KITAI-MOONС успех се увенча първият опит на човечеството да кацне на тъмната страна на Луната. В една от най-амбициозните си мисии Китайската космическа агенция прилуни свой апарат от обратната страна на естествения ни спътник, предадоха световните медии, позовавайки се на информация от Пекин.

Прилуняването е осъществено минути преди 10:30 ч. местно време, посочва официалното съобщение на Пекин. Апаратът „Чънае-4“, който беше изстрелян на 8 декември миналата година, успя да изпрати сигнал, както и първите кадри от неизследваната досега страна на Луната. Координатите на кацането показват, че сондата се намира достатъчно близо до предварително зададената цел, което ѝ ще позволи да изследва басейна Ейкън, в близост до Южния лунен полюс. По време на мисията ще бъдат извършени 10 различни опита, сред които засаждане на различни растителни култури и развъждане на насекоми.

Кацането от обратната страна на естествения ни спътник е без прецедент в световната история и само затвърждава космическите амбиции на Китай, коментираха световните медии. За Пекин крайната цел е изпращането на дългосрочна пилотирана мисия на Луната.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top