Информационен център на Министерство на oтбраната

За първи път от 6 години: Повече бойци влизат в строя, отколкото напускат

voinici-uchenie-koren-588554-810x0През 2018 г. заплатите на военнослужещите бяха увеличени средно с 10%, като с толкова ще бъдат увеличени и от 1 януари 2019 г. Това съобщиха от Министерството на отбраната. 
МО отчита редица положителни тенденции през изминалата 2018 г., посочиха от военното ведомство. Повишението на доходите от 1 януари ще стане по нов, по-справедлив модел – според натовареността и отговорностите на хората, уточниха от МО.
От 6 години насам за първи път през 2018 г. броят на постъпващите военнослужещи надвишава броя на напускащите, се посочва още в съобщението. Общият некомплект на личния състав засега се запазва в рамките на 15–20%, но вече се отчита намаляване на некомплекта при сержантския състав след преназначаване на войници, завършили обучителни курсове. 
През 2012 г. например 1503 военнослужещи са свалили униформата, като на техните места са постъпили едва 176 младежи. Две години по-късно – през 2014-та, броят на напускащите достига 1707 при само 221 постъпващи на военна служба.
За първи път от 28 години бяха осигурени средства за ремонт на танковете Т-72 – 11 млн. лв., както и 30 млн. лв. за строителство и ремонт на сграден фонд и инфраструктура на военните формирования на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, на Стационарната комуникационна и информационна система и Военногеографската служба. 10 млн. лв. бяха осигурени за нуждите на Военномедицинската академия и 2 млн. лв. за военния санаториум в Поморие.
Правителството гласува и сериозни средства за възстановяване и поддържане на летателната годност на бойните самолети Су-25 и МиГ-29 – съответно 82 млн. лв. и 71,6 млн. лв., както и за ремонт на хеликоптерите „Кугар”, Ми-17, „Бел” и на самолетите „Спартан”, „Пилатус”, Л-39.
През 2018 г. състоянието на търговските дружества на Министерството на отбраната бележи тенденция към стабилизиране. Положителен финансов резултат отчитат седем търговски дружества, сред които са: „Интендантско обслужване” ЕАД, „Снабдяване и търговия – МО” ЕООД и МОБА – ЕООД. Увеличава се размерът на печалбата на ТЕРЕМ Холдинг ЕАД, „Интендантско обслужване” ЕАД и ДКЦ „Св. Георги” ЕООД, Хасково.
В ход е нова жилищна програма на Министерството на отбраната. След ремонт ще бъдат предоставени за ползване ведомствени жилища в различни райони на страната. Само в София ще бъдат обновени близо 110 апартамента, които ще бъдат предоставени на безквартирни военнослужещи. 
Стартира и проект за осигуряване на съвременна екипировка за българския войник, като отделни компоненти вече се тестват в Сухопътните войски.
На финалната права е проектът за придобиване на нов многоцелеви изтребител. Министрите на отбраната и на икономиката внесоха в Министерския съвет доклад, с който се предлага парламентът да разреши преговори с правителството на САЩ за доставка на Ф-16, блок 70. През януари ще бъдат изпратени искания за предоставяне на предложения (RFP) по проекта за придобиване на нови бронирани машини за Сухопътните войски. В ход е и процедурата за придобиване на нови бойни кораби за Военноморските сили. 
От ведомството посочват, че ръководството на Министерството на отбраната отправя към военнослужещите и цивилните служители най-сърдечни пожелания за здраве, лично щастие и високи резултати при изпълнение на функционалните задължения през 2019 г. Нека с общи усилия изведем подготовката на Българската армия на нови, по-високи нива, съответстващи на промените в средата на сигурност в региона, се казва още в текста. 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top