Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Арестуваха българка за крупна измама – банкери на Credit Suisse в схема за 2 млрд. долара

[post-views]
Жител на Калифорния спечели рекордния джакпот от 2,04 милиарда долара в американската лотария „Пауърбол“

pari-dolariБългарка и още двама бивши банкери от швейцарската Credit Suisse бяха арестувани за крупна измама на стойност 2 млрд. долара. Те са задържани в Лондон и малко след това са освободени под гаранция, въпреки че Вашингтон настоява за незабавното им екстрадиране.

По повдигнати обвинения от правораздавателните органи в САЩ са задържани трима души, сред които и българката Детелина Събева, съобщи BBC. Те са разследвани по подозрение, че са участвали в измамна схема за отпускане на заеми на държавни предприятия в Мозамбик. По слуачая са арестувани още двама души, сред които и бивш финансов министър на африканската държава.

Задържаните са обвинени, че са нарушили американското антикорупционно законодателство, както и разпоредби свързани с прането на пари и измамите с ценни книжа. Окръжният съд в Ню Йорк поясни, че в периода 2013 – 2016 г. тримата бивши банкери са присвоили 2 млрд. долара от заеми, гарантирани от правителството на Мозамбик. В обвинителния акт се посочва още, че те са използвали фиктивни морски проекти и умишлено са отклонили пари на инвеститорите, като сред измамените има и американски граждани.

Най-ново

Единична публикация

Избрани