Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Стайко Прокопиев: Щабният елемент за интегриране на силите на НАТО бе самолет, сглобяван в полет

[post-views]
Бригаден генерал Стайко Прокопиев: Щабният елемент за  интегриране на силите на НАТО  бе самолет, сглобяван в полет

b.general Stojko ProkopievБригаден генерал Стайко Прокопиев има военно образование от България и САЩ. Заемал е различни длъжности в ГЩ на БА и в дирекция „Стратегическо планиране” на МО. Бил е военнен съветник към Постоянното представителство на България към ЕС. До края на миналия месец той бе командир на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България. Интервюто взехме, ден преди Стайко Прокопиев да бъде повишен в звание бригаден генерал. 

– Г-н полковник, какви бяха вашите очаквания за развитието на Щабния елемент, когато станахте негов командир през 2015 г.?
– Тогава съзнавах, че нямам право на никаква грешка в контекста на добрия имидж на Българската армия, създаден от службата на нашите военнослужещи в международни мисиии и в командните структури на НАТО. Наясно бях, че ме очаква много отговорна и трудна работа. 
– Кои бяха най-големите предизвикателства, с които трябваше да се справите?
– Те бяха много и в различни области. Основното беше краткото време, което имахме, за да си свършим работата. Самото политическо решение за изграждане на щабните елементи за интегриране на силите на НАТО беше взето на срещата на НАТО в Уелс през есента на 2014 г. Срокът за деклариране на първоначални способности беше началото на септември 2015. Аз бях назначен на 15 юни 2015 г., а първите български военнослужещи в Щабния елемент пристигнаха на 15 юли. Второто предизвикателство беше самата концепция за щабните елементи. Когато започнахме, тя беше само рамка и в хода на нейното прилагане нещата се детайлизираха. В доктринален план това бе нещо ново за самата организация НАТО. Така че второто основно предизвикателство беше доктринално. В това отношение бих използвал една фраза, чута в кулоарите на едно от поредицата съвещания в рамките на НАТО за координиране на процеса на изграждане на първите шест щабни елемента – щабните елементи са самолет, който се сглобява в полет. Третото главно предизвикателство бе окомплектоването на Щабния елемент с личен състав и успоредното с това изграждане на инфраструктура, подготовка за развръщане на комуникационно-информационната система на нашето звено и неговото ресурсно осигуряване.
– Кои бяха най-важните и запомнящи се събития по време на вашия мандат като командир на Щабния елемент?
– Едно от най-запомнящите се събития бе моята среща с първите седем български военнослужещи, назначени в Щабния елемент, през юли 2015 г. и начина, по който ние започнахме да създаваме организацията, разбира се, с помощта на МО, Щаба по отбраната и СКС. Започнахме в една канцелария без нито един компютър, само с бели листове. Няма да забравя основните моменти от изграждането и декларирането на първоначални способности, пристигането на менторската група, в нашия случай отговорност за изграждането на Щабния елемент от страна на НАТО беше на Съвместното командване на силите в Неапол. Незабравими моменти бяха и пристигането на първите военнослужещи от съюзнически държави от НАТО, и положените съвместен труд и усилия за подготовка и сертификация на Щабния елемент. В паметта ми ще остане и поредицата от учения в рамките на НАТО – Национално учение – КЩУ ESEN 15, учение на НАТО – Dacian Lynx 16, Национално учение – КЩУ „ЩИТ 16”, Учение на НАТО – Noble Jump 17, учение на НАТО – Saber Guardian 17, Национално учение – КЩУ ESEN 18. Използвам случая да благодаря на първите седем офицери в Щабния елемент за това, че повярваха в моята концепция за изграждане на тази структура и за огромните усилия, които положиха да създадем основата за по-нататъшно развитие.
– Какво предстои на Щабния елемент през 2019 г.?
 – В момента основен фокус в нашата работа е ротацията на 70% от личния състав на Щабния елемент, която ще завръши в средата на януари. Планирали сме подготовката на звеното във всичките му детайли, включително ресертификацията, която ще се случи в средата на следващата година. Днес разписах плана за това с всички предвидени мероприятия за постигането на тази цел. Съгласно директивата на SHAPE ресертификацията се прави през 3 години. Тя включва проверка дали щабните елементи са способни да изпълняват мисията и задачите си, разписани в директивите на НАТО. В нашия случай въпросната проверка е винаги под формата на учение. Намеренията са това да се случи чрез учението Swift Response 19/Joint Forcible Entry, което от своя страна е част от групата учения на НАТО Black Sea/Balkan Regional Exercise –19. 
– Какви са вашите послания към личния състав на Щабния елемент и към неговия нов командир полковник Халваджиев?
– Към личния състав – да задържат постигнатото ниво и под ръководството на новия си командир и да издигнат Щабния елемент на следващо ниво на компетентност. Съветът ми към полковник Халваджиев е да разчита на личния състав и на неговата компетентност и да не се бои от предизвикателствата. Моята обща оценка е, че концепцията за изграждане на щабните елементи, приета на срещата на НАТО в Уелс, е релевантна на променената среда за сигурност и има добавена стойност. Разбира се, тя търпи усъвършенстване с оглед предстоящите промени в командната структура на Алианса.

b.general Daniel Petresku_RomaniaПредстои година на предизвикателства

Разговор с бригаден генерал Даниел Петреску, командир на щаба на Многонационалната дивизия „Югоизток”

– Г-н бригаден генерал, каква е равносметката за 2018 г. за командваната от вас дивизия?
– Равносметката е много позитивна. Най-важното постижение за нас бе декларирането на пълни оперативни способности през март след успешното учение „Дакийски пехотинец” (DACIAN LANCER 2018). Моят щаб бе сертифициран от съюзническото Командване на сухопътните сили (LANDCOM) като напълно готов в оперативно отношение. Ние също така подпомогнахме създаването на Мултинационалната бригада „Югоизток“. Тази бригада е резултат от инициатива, обявена от Румъния на срещата на НАТО във Варшава през юли 2016 г. Бригадата е рамка за обучение и помага за подобряване на оперативната съвместимост между армиите на страните от НАТО. 
– Какво ви предстои през 2019 г.?
– Чака ни още една година на предизвикателства, но ние имаме отлични планове и офицери, решени да успеят. Това е годината, в която щабните елементи за интегриране на силете на НАТО в България и Румъния трябва да бъдат ресертифицирани. В тази връзка ще имаме едно голямо учение Black Sea/Balkan Regional Exercise –19 с участието на европейското командване на армията на САЩ и страни от НАТО. То ще е продължение на предишното Saber Guardian. Ще продължим и с подкрепата за мултинационалната бригада, както и всички дейности за подобряване на нашата подготовка и оперативна съвместимост
– Каква е вашата оценка за българския Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО?
– Аз съм много щастлив от сътрудничеството и подкрепата, която получаваме от българския щабен елемент. Заедно с румънския щабен елемент аз мисля, че те дават голям принос за реализацията на плановете на НАТО в региона. Очаквам с нетърпение да работя с новото командване на българския щабен елемент и лично с неговия нов командир полковник Халваджиев, когото аз познавам от по-рано. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани