Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бъдещ морски офицер стана „Студент на годината 2018”

[post-views]
Петокурсник от Висшето военноморско училище  стана студент на годината – 2018

student na 2018Целта на Националния приз „Студент на годината” е да отличи най-активните студенти във всички области на науката, изкуството и спорта. Награди получиха младежи, които учат в специалностите педагогически науки, хуманитарни науки, социални науки, стопански науки, правни науки, природни науки, информатика и математика, технически науки, аграрни науки и ветеринарна медицина, здравеопазване, спорт, изкуства, сигурност и отбрана. Отличени бяха още докторант на годината, както и студент с българско гражданство, обучаващ се извън пределите на страната.
На церемонията по връчването на Дванайсетите награди „Студент на годината” присъстваха председателят на парламентарната Комисия по образованието и науката Милена Дамянова, депутати, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представители на изпълнителната власт, на академичната общност и на бизнеса.
Освен курсанта от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ – Варна, друг курсант от авиационния факултет беше награден от началника на НВУ „Васил Левски“ – В. Търново, бригаден генерал д-р Пламен Богданов. 
Нямам нищо общо с морето. Аз съм от гр. Кубрат. Родителите ми също нямат връзка с морето. Самата много добра реализация във ВМС ме привлече към морето и към този избор за образование. Това е една хубава професия, достойна и доходна, защото всичко е важно, каза пред военните медии студентът на годината за 2018 г. курсант мичман Петър Генов. 
През 2017 г. спечелих приза „Студент на годината“, но само в направление „Сигурност и отбрана“ с близо 15 сертификата. Това ми беше второ участие в този конкурс и сега спечелих с 42 сертификата, което ме мотивира допълнително. Очаквах поне да си защитя титлата отпреди. Успехът ми в обучението е пълен „Отличен“ – 6,00. Участвах в много международни и национални конкурси, научни сесии, състезания, разработвах различни проекти. Искам да продължа и с магистратура, вероятно ще е „Киберсигурност“, пак във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ – Варна, сподели отличеният курсант. 
На въпрос как оценява предложенията за нови униформи за курсанти, Петър Генов сподели, че специално за ВВМУ той е привърженик на старите, защото според него военните моряци трябва да лежат на традициите. „Холандката“ е неизбежна униформа за нас. Нямам нищо против да се добави някакъв елемент, например в ежедневните ни униформи, но като цяло съм твърдо за оставането на т. нар. „холандки“, които да ни представят по-важните мероприятия, защото това е лицето на флота, сподели студентът на годината за 2018 г. По думите му формулата за успеха е малко сън. Той практикува „сънят на гения“ на Леонардо да Винчи, спи по 3–4 ч на денонощие и през останалото време чете и се обучава. 

2018-studentЦвета Караянчева:Българското образование не отстъпва на европейските стандарти

Вие сте бъдещето на тази държава, вие сте хората, които ще поемат щафетата от нас, отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в приветствието си към студентите. Вие сте тези, които трябва да управлявате, да бъдете професионалисти и да дадете всичко от себе си, за да може България да продължи да се развива и да стои достойно на своето място в ЕС и в света, обърна се тя към студентите. Председателят на парламента заяви, че българското образование е качествено и по нищо не отстъпва на европейските стандарти.
Караянчева посъветва младите хора да се трудят, да се учат от знанията и уроците, които им дават животът и техните достойни преподаватели. 
Реализирайте се при нас – при своите родители, призова председателят на парламента и пожела на студентите много сили, успехи и упоритост, за да преодоляват препятствията и да постигат своите цели.


Атанас Запрянов:Висшето военно образование има нужда от усъвършенстване

От името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов студентът на годината беше награден и му беше връчен плакет на Министерството на отбраната. Наградата беше връчена от заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов. 
Пожелавам на студента на годината да бъде все така дръзновен, упорит и да продължи да усъвършенства своите знания и да бъде щастлив и успешен, каза заместник-министър Запрянов. 
Българското висше военно образование има нужда от усъвършенстване. Образованието е много интересна област. Никога не можеш да кажеш, че си съвършен. Ние трябва да се грижим като държава за развитието на образователната система постоянно и да позволим това, в което обучаваме нашите студенти и курсанти, да бъде актуално, на нивото на съвременните научноизследователски достижения. Особено в отбраната не можем да си позволим да изостанем от съвременните технологии и иновации, подчерта Атанас Запрянов.
Инкорпорирането на съвременни иновации и технологии изисква ние да даваме в образователната ни система адекватни научни знания. Както ние като държава трябва да усъвършенстваме военното образование, така и студентите, курсантите трябва да проявяват по-голяма любознателност и по-задълбочено да се трудят в различните научни и професионални области. 
Образователното и професионалното израстване на младите хора се връща като принос към икономиката. Ако ние не сме адекватни, ако не учим хората на това, което ще им трябва в тяхната практика, тогава това са напразно изразходвани финансови средства на държавата.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани