Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генералски пагони за достойни офицери

[post-views]
Генералски пагони за достойни офицери

IMG_8594С особено удоволствие изпълнявам конституционните си правомощия да връча пагоните на достойни български офицери, удостоени с висше военно звание. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по време на церемония в Гербовата зала на „Дондуков” 2, на която с негови укази един бригаден генерал и двама полковници бяха повишени и назначени на нови длъжности. Сред присъстващите бяха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, генерали.
Прочетени бяха указите на президента, които влизат в сила от 1 януари 2019 г. Бригаден генерал Красимир Кънев се освобождава от длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране” в Министерството на отбраната и се назначава на длъжността директор на Щаба на отбраната. Той се удостоява със звание „генерал-майор”. Полковник Стайко Прокопиев се назначава за директор на дирекция „Стратегическо планиране” в МО и се удостоява със звание „бригаден генерал”. Полковник Здравко Пехливанов се назначава за заместник-директор на дирекция „Операции и планиране” в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел, Белгия, и се удостоява със звание „бригаден генерал”. 
Не забравяйте, че вашите офицерска чест и преданост към род и родина ще бъдат поставяни все по-често на изпитания, обърна се президентът Радев към тримата висши офицери. И допълни: „Помнете, че в историята на българския генералитет сляпото покорство и безропотното подчинение могат и да донесат една звезда отгоре на вашите пагони и още няколко години служба, но не могат да спасят от презрението на подчинените и на българския народ.”
В словото отговор генерал-майор Кънев благодари от името на тримата висши офицери на всички, които са участвали в процедурата по тяхното повишение. Той акцентира върху намаляването на разходите за отбрана като процент от брутния вътрешен продукт. По думите му този дял през 2013 г. е бил 1,42 на сто, през 2014 – 1,38 на сто, а през 2015–2016 слиза до 1,26 на сто годишно. През 2017 г. има лек ръст до 1,27 на сто и чак през 2018 г. забелязахме едно повишение благодарение на политическото и висшето военно ръководство на МО, заяви генерал-майор Кънев. Следва да си зададем въпроса дали тези средства са достатъчни, посочи той. И изброи още предизвикателства пред системата за отбрана – некомплекта с личен състав, поддържането на наличната бойна и осигуряваща техника, видимото участие на България в инициативи и планове на ЕС и НАТО. „Но едно съм сигурен – ще отдадем силите и сърцата си за подпомагане на държавното и политическото ръководство на МО при взимане на правилните решения за Република България”, каза генерал-майор Кънев под аплодисментите на присъстващите.

IMG_8611Кой кой е

Генерал-майор  Красимир Кънев 
е роден на 8 януари 1965 г. в Ловеч. Завършва ВНВВУ „Г. Бенковски” – Долна Митрополия. Обучава се във ВА „Г. Раковски” през 1995–1997 г. През 2009 г. завършва Военновъздушния колеж „Максуел” в Алабама, САЩ, специалност „стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили”.
Военната му кариера започва през 1988 г. на длъжността началник-щаб на авиационна ескадрила в авиационен полк – Каменец. Последователно заема различни длъжности и израства в йерархията, като през 2017 г. е назначен за началник на щаба на ВВС. Бил е старши национален представител и командир на българския контингент в операцията на НАТО KFOR в Косово, както и заместник на военния представител във Военния комитет на НАТО в рамките на българската делегация към НАТО в Брюксел, Белгия. От 19 август 2017 г. е директор на дирекция „Стратегическо планиране” в Щаба на отбраната.
Бригаден генерал Здравко Пехливанов
е роден на 22 септември 1966 г. в Ямбол. Завършва ВНВАУ „Г. Димитров”, специалност „артилерия”. На военна служба е от 1989 г. Обучавал се е във факултет „Оперативно-тактически” на ВА „Г. С. Раковски”. Завършва националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон със специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили”. От 2015 г. е заместник на военния представител във Военния комитет на НАТО в делегацията на България към НАТО в Брюксел, Белгия.
IMG_8608Бригаден генерал Стайко Прокопиев
е роден на 21 август 1966 г. в Хасково. Завършил е ВНВУ „В. Левски”, специалност „Танкови войски”. На военна служба е от 1988 г. Обучава се в специалност „Общовойскови команднощабни” във ВА „Г. С. Раковски”. Завършва националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон със специалност „стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили”. Бил е представител на МО в политико-военната група в постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел, Белгия. От 2015 г. е командир на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България.

Не може повече да сме съюзник „на хартия”

Не може повече, не можем повече само да бъдем съюзник на хартия, трябва да сме видими в НАТО. Това каза за в. „Българска армия” генерал-майор Кънев. След взетите решения на срещите на върха през 2014, 2016 и 2018 г. НАТО вече има сериозни инициативи, в които ние трябва да имаме видимо участие, изтъкна той. По думите му това е едно от трите предизвикателства пред МО и в частност – пред Щаба на отбраната. Другите две са недостигът на личен състав и поддържането на съществуващите бойна и специална техника. „Това са трите основни неща, по които ще започнем работа буквално от 1 януари. И да не забравяме – трябва да стартира Стратегическият преглед на отбраната – огромно усилие, което ще трае не по-малко от една година”, допълни генерал-майор Кънев.
Най-голямото предизвикателство в личен план е да поддържам доброто ниво, което генерал-майор Кънев е създал в дирекция „Стратегическо планиране”, сподели бригаден генерал Прокопиев. Радостен, че се връщам „у дома”, защото преди 8 години бях част от тази дирекция, допълни той. По думите му Стратегическият преглед на отбраната ще е едно от предизвикателствата за структурата, която той ще ръководи.
Познавам работата в главната квартира на НАТО от национална гледна точка, сега минавам от другата страна, където нещата се движат по съвсем друг ритъм и със съвсем други взаиморъзки, заяви бригаден генерал Пехливанов. Най-голямото предизвикателство пред мен е да представя себе си и най-вече България достойно, допълни той. 
Според него при развитието на Българската армия трябва да се отчитат възможносите на страната ни, но са нужни по-решителни стъпки и по-бърз напредък. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани