Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотилен адмирал Боян Медникаров: Постигнахме национален рекорд в акредитацията

[post-views]

1Флотилен адмирал професор доктор на военните науки Боян Медникаров е роден на 8.10.1961 г. във Варна. В периода 1979–1984 г. се обучава във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – магистърска програма, първенец на випуска. 1990–1992 г. е на обучение във Военноморска академия „Адмирал Кузнецов”, РФ – магистърска програма, през 1997–1999 г. отново е във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – докторска програма. В периода 2005–2006 г. е на обучение във Военна академия „Г. С. Раковски” – магистърска програма, първенец на випуска. Той е професор от 2009 г. Началник е на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” от 2011 г. В навечерието на празника на военноморското ни училище разговаряхме с флотилен адмирал Медникаров за бъдещето на военноморското образование, за реализацията на възпитаниците на училището, за качеството на обучението, за студентите.

– Г-н флотилен адмирал, каква беше изминалата 2018 г. за Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“?
– Училището постигна много сериозни резултати във всички сфери, в които работим. На първо място получихме едно високо признание от Националната агенция за оценка и акредитация. През тази година протече поредната процедура за институционална акредитация и училището получи акредитация с оценка 9,59 за шестгодишен период. Това е един от рекордите в националната акредитационна система. Това показва как експертите от агенцията и акредитационния съвет оценяват нашето развитие и нашата дейност. Бяха реализирани нови и успешни образователни програми. Разработи се нов учебен план за подготовка на курсанти за нуждите на Въоръжените сили по кибероперации. Стартирахме нов проект за обучение на студенти от Ангола, което е един стратегически пробив на пазара на образователните услуги. 

– Как се развива Вашата научноизследователска дейност?
– През миналата година стартира уникален за условията на България проект за приемане и обработване на информация от спътниковите системи на Европейската космическа агенция. Училището е единственият информационен хъб на Балканския полуостров, който обработва и дистрибутира такива данни. Продължава и обновяването на учебно-материалната база на училището. Стремим се да създаваме максимално добри условия за живот и работа на обучаемите и за преподавателите ни. 

– Военноморското образование е традиционно много качествено, какъв е интересът на младите хора обаче към военното образование днес?
– За мен нещата имат два аспекта. Единият е военноморско образоване, другият е морско образование. Не се наемам по принцип да правя коментар на военното образование у нас, защото интересът на младите хора към военното образование би могъл да бъде и по-голям. Това можем да го обясним с някои социални проблеми, които има офицерският корпус, или поне ги имаше. Ние развиваме две основни направления на военно образование – това е подготовка на кадри за Военноморските сили на страната и подготовка на кадри за Военномедицинска академия. Традиционно програмата за набор на военни лекари няма как да не бъде издигана с приемната кампания на медицинските университети. Тя започва през юни–юли, но и там относително бързо ние си попълнихме бройките. Училището няма неизпълнена бройка по линия на държавната поръчка за нуждите на ВМС и ВМА. 

– Какво е отношението на Военноморското ни училище към процесите на модернизация на флота, търсят ли Ви за експерти в този процес?
– Морското училище е силно съпричастно към модернизацията и необходимостта от нея. Винаги когато сме поканени, сме давали свое мнение. Част сме от тези работни групи, които създава командирът на ВМС за генерирането на необходимите документи, свързани с процедурите за придобиване на нови кораби. Във всяка наша среща с представители на медиите и държавното ръководство защитаваме тезата колко е важно да бъдат нараснати способностите на ВМС, за да могат адекватно да защитават преди всичко икономическите интереси на страната, свързани с морето, визирам най-вече очаквания добив на въглеводороди от нашата икономическа зона, постигането на друго ниво на икономическа независимост. Разходите, които ще бъдат направени за закупуването на две платформи в рамките на няколкостотин милиона лв., ще защитят интереси на държавата, които се измерват в стотици милиарди като стойност на активите, които ще бъдат добивани после от морето. 

3– Какво Ви предстои през новата 2019 г.?
– За нас 2019 г. ще бъде поредна година на развитие. Очакваме на първо място да стартираме новия си образователен проект за обучение по кибероперациите за курсанти, за нуждите на Въоръжените сили, не само за ВМС. Може би ще стартираме още едно обучение за курсанти, за нуждите на Въоръжените сили, свързано с подготовка на инженери и експлоататори на различни роботи, или т. нар. безпилотни платформи. Очакваме също така и успешна реализация на няколко от нашите проектни инициативи за създаване на Център за компетентност в областта на системите за управление на сигурността, разширяване на нашия космически проект и не на последно място, през 2019 г. по всяка вероятност ще бъдат реализирани поредни, важни обекти от нашата образователна, научноизследователска инфраструктура и инфраструктурата, осигуряваща живота и работата на нашите възпитаници. 

– Какво ще пожелаете на Вашите колеги и на възпитаниците Ви по повод празника на военноморското училище?
– Искам да си пожелаем да бъдем здрави, да имаме необходимата енергия, но най-вече да имаме вяра в нашите възможности и способности, защото тази вяра ще ни позволи да реализираме поставените цели и задачи. 

Повече от 450 чужденци се обучават във ВВМУ

През 2018 г. училището попълни своите отпуснати бройки на държавната поръчка на 12 юли. Сравнено с други университети, и през август, и през септември обявяваха приеми и дори традиционно останаха с непопълнени места, това е един изключително висок показател за нас, твърди началникът на Военноморското ни училище. 
Само през 2018 г. в училището бяха приети над 140 чуждестранни обучаеми и тяхната бройка вече надминава 450 души. Това е друг индикатор за качеството на провеждания от нас образователен процес. 
 

2Випускниците стартират с 3500 евро заплата в компаниите

Всички военни специалности са обект на специален интерес. От гражданските ни специалности бих казал, че най-висок е интересът към „Корабоводене“, „Мениджмънт на водния транспорт“, „Корабни машини и механизми“. Това е така, защото младите хора имат прекрасна за условията на България реализация, сподели флотилен адмирал Боян Медникаров. 
Внимателно следим стартовите заплати на младите офицери – на възпитаниците ни, които отиват да работят в корабоплавателните компании и те вече твърдо се приближават до границата на 3500 евро. Това е една изключително солидна заплата за стандарта в България, смята началникът на военноморското ни училище във Варна. 
Това привлича младите хора към морската професия и ги мотивира да полагат усилия. Ние ги готвим не само да работят на борда на корабите, но и след активния период на служба да имат възможност да се реализират в други сфери на обществения и икономическия живот, посочва още флотилен адмирал Медникаров.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Виж още

Избрани