Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Германия ще наема чужденци в армията си

chelo1Три дни преди Нова година в медиите буквално избухна новината, че Германия проучва възможностите да привлече в армията си персонал от други страни – членки на ЕС. Информацията беше разпространена от националния всекидневник „Франкфуртер алгемайне”, който се позова на медийни доклади. 
Според разпространената информация Бундесверът възнамерява да разгледа възможността за набиране на европейски граждани в редиците на германската армия. Оттам побързаха да успокоят страховете, като уточниха, че засега става въпрос за лекари или ИТ специалисти. Началникът на генералния щаб на германската армия  генерал Еберхард Цорн подчерта пред базираната в Есен медийна група „Функе”, че във времена на недостиг на квалифицирани работници Бундесверът ще трябва да „гледа във всички посоки” и да се стреми към „правилното” ново поколение. Към тесните специалности
гражданите на ЕС ще могат да кандидатстват и за някои армейски длъжности
Чехия, Швеция, Белгия и Дания не са против тази идея, но Франция би останала резервирана. България, Румъния, Словения и Гърция имат опасения, че техните войници може да бъдат привлечени от по-високата заплата в Германия, коментира по повода АФП. „Разбира се, трябва да внимаваме да не се конкурираме с нашите европейски колеги”, дипломатично отигра ситуацията генерал Цорн. 
През 2011 г. в Германия отпадна задължителната военна повинност и сега
 Бундесверът трябва да се съревновава 
за новобранци 
в условията на здрава икономика и ниска безработица. Според „Дойче веле” от тогава насам германските ВМС, ВВС и подразделенията за кибервойна водят активни кампании за привличане на служители, конкурирайки се помежду си.
Новата възможност би довела до промяна на германския закон, който гласи, че всеки войник, който служи в Бундесвера, трябва да има германско гражданство. Тази идея е подкрепена и от парламентарния комисар на въоръжените сили, социалдемократа Ханс-Петер Бартелс, според когото вече има „много войници с чуждестранен произход или двойно гражданство”. „Освен това „Бундесверът няма да е изключение, тъй като от дълго време европейски граждани работят в германската полиция”, каза той пред медийната група „Функе”.
Бундесверът се интересува приоритетно от европейски граждани, които вече живеят в Германия. Кандидатите трябва да говорят немски, да представят документ от полицията, че нямат противообществени прояви и да декларират вярност към германската държава, посочва „Функе”. Изправена пред застаряване на населението и растящ недостиг на работна ръка, Германия ще приеме и закон за имиграцията, за да улесни набирането на работници от държави извън общността, припомня АФП.
През тази година броят на униформените войници достигна 182 хил., съобщи неотдавна военният министър Урсула фон дер Лайен, а 12 на сто от тях са жени, което е рекорден брой. Колко голям трябва да стане Бундесверът, зависи от „ситуацията със сигурността и произтичащите от нея задачи пред войската”, каза още Фон дер Лайен. Според сегашните средносрочни планове до 2025-а броят на войниците трябва да достигне 203 хиляди.


 

Най-ново

Единична публикация

Избрани