Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Каменна приказка за бедност и възход

[post-views]
Каменна приказка  за бедност и възход

Църквите в Матера са с богата украса
Църквите в Матера са с богата украса
В истинска каменна приказка попадаш, когато стъпиш в Матера. Неголемият италиански град с около 60 хил. жители е другата европейска столица на културата през 2019 г. заедно с нашия Пловдив. Но двете населени места са много различни помежду си. Може би това е повлияло и на избора им за средища на европейската култура през 2019 г. Пловдив е много по-голям, съхранява хилядолетните следи на различни етноси и култури. Матера е типично италианско градче, като излязло от пощенска картичка.

Но и по-различно от всички други селища наоколо в тази част на Южна Италия – в област Базиликата, в средата на стъпалото на Ботуша. Откриващата церемония в Матера като европейска столица на културата е насрочена за 19 януари. На следващия ден подобни тържества ще има и в останалите градове на Базиликата. Градът е известен със своите камъни – саси (Sassi di Matera) и каменните си постройки. Старинната част на Матера е с вид на селище от преди хиляда години. Неслучайно тук са снимани редица филми със сюжети от древността, включително и екранизации за Йерусалим и ранното християнство. Матера се намира край каньон, по чието дъно се вие неголяма река. На единия стръмен бряг са скупчени в безпорядък стотици къщи с белезникав цвят. Все едно гледаш рисунка с молив върху пожълтял от времето бял картон. 

В старинния град има очарователни кътчета за отдих и разходки
В старинния град има очарователни кътчета за отдих и разходки
Между къщите се вият стръмни стълбища, а уличките са тесни и с много завои. На места между сградите стърчат заоблени скали, другаде масивните морени са като вградени в стените на постройките. Камъкът властва в архитектурата на Матера.     
От другата страна на каньона пък се виждат входовете на множество пещери. Картината донякъде наподобява нашите скални манастири край Иваново, на р. Русенски Лом. Някои от пещерите са издълбани в меките варовикови скали още от първобитните хора. През Средновековието тук масово се заселват монаси, а наоколо израства цял каменен град. 

Пещерите са били дом на хората още от праисторически времена Фото авторът
Пещерите са били дом на хората още от праисторически времена Фото авторът
Интересно е, че някои от пещерите са се използвали за жилища дори до наши дни. Всъщност парадоксът е, че уникалният вид на Матера се дължи не на щедро инвестирани през вековете средства за оригинално строителство и атрактивна архитектура, а на… бедност. Постройките и пещерите са били дом за хиляди семейства, които са живеели в примитивни условия, дори са делили общи помещения с домашните животни. Градът е бил известен в цяла Италия именно с бедността си.
Това принуждава властите в средата на 20 в. да изселят жителите от тези мизерни жилища и да ги настанят в по-хигиенични и удобни постройки. През последните години обаче заради развитието на световния туризъм животът се завръща в старинния град.

Хората отново населват постройките и ги модернизират отвътре, като превръщат някои от тях в семейни хотели с всички съвременни удобства, други – в малки ресторанти и магазини. В наши дни Матера преживява възход. Обявяването на града за столица на културата е признание за усилията на местните власти и населението за възраждането на уникалното селище.  Новата част на Матера също носи очарованието на италианските провинциални градчета с малките си улички, със саксиите с цветя по первазите на прозорците, с архитектурните орнаменти, украсяващи сградите. Туристическият поток тук не секва. Матера е удивително леснодостъпна с автомобил за нас, българите – по коридор номер 8. От София пътуваш около 600 км през Македония до адриатическия бряг на Албания. После с ферибот от Дуръс или Вльора след 6–7-часово плаване стъпваш на италианска земя в Бари или Бриндизи. Така, ако тръгнеш много рано сутринта и хванеш ферибота по обяд, стигаш в Матера вечерта след около 700 км по суша и стотина – по вода.

Къщите са буквално вградени в каменния релеф на местността
Къщите са буквално вградени в каменния релеф на местността
Разбира се, има и авиомаршрут примерно през Бари или Неапол. Оттам обаче трябва да пътуваш до евростолицата на културата с автобус или влак. Всъщност целият район в радиус от стотина километра около Матера е интересен за разглеждане
и обхваща освен Базиликата, също и област Пулия. На около 80 км на изток е градчето Алберобело, известно със своите трули – едноетажни бели къщи с черни конусовидни покриви. На около 40 км от него е Остуни. Това е градче, кацнало на хълм, чиито постройки са изцяло бели. Отдалеч Остуни е като бяло видение на хоризонта. Все в този район са също Мартина Франка – град, изобилстващ с постройки от времето на Ренесанса и Просвещението, Локоротондо, който пази знакови сгради, свързани с италианската история. По адриатическия бряг са по-големите селище – Бари и Бриндизи, а под петата на Ботуша е индустриалният център Таранто.

Крайбрежието на Средиземно море, отстоящо на едва 30-ина км на юг от Матера, е всъщност огромна безкрайна плажна ивица, край която е разположена огърлица от 2–3-етажни курортни селища. В тях има всичко – и свободни места дори насред лято, и добре заредени магазини, и отлични заведения за хранене. Удобно е да се настаниш тук на почивка и покрай плажуването да посещаваш някое от десетките събития в европейската столица на културата Матера.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани