Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Още държим рекорда за благороден елен

[post-views]
Още държим рекорда за благороден елен

За отстрел е добре да се предвидят от 4 до 6 ловни дни

ловБлагородният елен е най-търсеният ловен вид в Европа. Нашата страна притежава най-ценните трофеи – четири световни рекорда. Всичките са отстреляни в Североизточна България. Все още България притежава най-големия трофей на благороден елен – 273,60 CIC точки.

Ловът на благороден елен започва рано, още преди разсъмване ловецът и водачът трябва да са в сватбовищата. Вечерният лов започва в късния следобед и приключва с настъпването на тъмнината. Стъпката на благородния елен е твърде характерна. В нея не се отпечатват задните пръсти. Възглавничката заема до 1/3 от дължината на стъпката. Стъпката на рогачите е заоблена, а на кошутите заострена отпред. Дължината на отпечатъка при рогачите е до 10 см, а при кошутите до 7,5 см, а ширината й е съответно до 7 см и 5,2 см. Крачката в дирята на зрелия рогач е 60–70 см, а при кошутите – 50–60 см.

За трудно достъпните райони в някои стопанства често се използват коне. Ездата дава едно допълнително първично съприкосновение с природата и незабравими спомени на ловеца. За отстрел на благороден елен е хубаво да се предвидят 4–6 ловни дни, за да има достатъчно време да се избере подходящият трофей. Средното ниво на трофеите от благороден елен е 8–10 кг, като почти ежегодно се отстрелват и животни по 10–11 кг. След сватбения период ловът продължава до края на януари.
Друга възможност за интензивно ловуване е селекционният лов на благороден елен – шилари, телета и стари кошути. Този лов продължава до края на декември, като оптимални са условията през ноември–декември.

Около 230 евро е цената за един ловец на ден включва: храна, нощувка, ловен водач, автомобил 4х4. Отстреляният трофей се заплаща отделно съгласно утвърдения ценоразпис. Естествени неприятели на елените са вълците, а приплодите се нападат и от чакала и скитащите кучета. Еленът е ловен обект в целия си ареал. У нас той се ловува индивидуално с оглед поддържане на половото съотношение и на възрастовата му структура чрез принципите на подборния отстрел. Ловуването на мъжки и приплоди е разрешено от 1 септември до 31 януари, а на женски – от 1 октомври до 31 декември.

Благородният елен е източник и на вкусно и качествено месо. По продукция на месо от единица площ отстъпва само на дивата свиня и елена лопатар.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани