Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Десантен кораб на САЩ пристигна в Констанца

[post-views]

Десантният кораб на 6 Американски флот USS FortMcHenry  Десантният кораб на Военноморския флот (ВМФ) на САЩ „Форт Макхенри“ пристигна на запланувано посещение в румънското пристанище Кокстанца, съобщиха от Шести американски флот.

„Форт Макхенри“ навлезе в Черно море в неделя вечер, предаде в. „Старс енд страйпс“. Това е първият военноморски кораб на САЩ, който навлиза в региона, след като през ноември Русия плени три украински кораба в Керченския пролив. „Ние рутинно оперираме в Черно море в съответствие с международното право и Конвенцията от Монтрьо и ще продължим да правим това – заяви говорителят на Шести американски флот комодор Кайл Рейнс. Ние също така продължаваме нашия призив към Украйна и Русия да потърсят дипломатическо решение на техния спор“.

„Форт Макхенри“ е транспортен съд, оборудван със защитни въоръжения като картечници, малки оръдия и противоракетни системи с малък обсег. Нападателният му потенциал е малък, изтъкна „Старс енд страйпс“.

Както съобщи румънският в. „Телеграф“, „Форт Макхенри“ ще гостува в Констанца три дни. При напускането на пристанището на 10 януари американският кораб ще извърши съвместни учения с румънската фрегата „Крал Фердинанд“ в териториалните води на Румъния и в международни води в Черно море.

Източник: в.“Телеграф“

Най-ново

Виж още

Избрани