Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

20-годишен стои зад атаката срещу Бундестага: Хакерът призна вината си, действал е самостоятелно

[post-views]
Германските служби за сигурност виждат голяма опасност от руски кибератаки

GermaniaГерманските служби за сигурност арестуваха заподозрян за хакерската атака срещу Бундестага, при която бяха откраднати личните данни да стотици депутати. Задържан е 20-годишен мъж, който е признал вината си, съобщиха от Централата на федералната криминална полиция във Висбаден, провинция Хесен.

Извършителят на мащабната хакерска атака е арестуван още в неделя при акция на полицията. За младежа се знае, че все още учи и живее в дома на родителите си. Той е направил пълни самопризнания, от които става ясно, че е действал без чужда помощ. Заради съдействието, което е оказал на разследващите органи, задържаният е освободен, съобщиха от Прокуратурата във Франкфурт. Германското наказателно право предвижда до 3 години затвор за всяко от повдигнатите обвинения в кражба и разпространяване на лична информация. Поради крехката си възраст и чисто съдебно досие, младежът ще получи значително по-лека присъда, коментираха експерти.

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че през ноември са хакнати данните на повече от хиляда германски политици, знаменитости и журналисти, като сред жертвите беше дори канцлерът Ангела Меркел. Атаката засегна всички партии в Бундестага, с изключение на крайнодясната Алтернатива за Германия. В отговор Берлин предприе спешни мерки за повишаване на сигурността и обяви изграждането на специализиран Център за киберотбрана, който ще заработи в следващите месеци.

 

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани