Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дипломатическият статут на ЕС понижен от Вашингтон

[post-views]
Дипломатическият статут на ЕС понижен от Вашингтон

Европейският съюз съобщи, че правителството на САЩ е променило дипломатическия статут на блока във Вашингтон, като на практика го е понижил. Това е станало миналата година, но от американската столица не са сметнали за необходимо да уведомят Брюксел за промяната. 

Според EUObserver Европейската комисия (ЕК) провежда разговори с администрацията на САЩ след появилата се новина. ЕС поиска от САЩ да обяснят решението си, обяви Мая Кочианчич, говорител на ЕК. Тя подчерта, че САЩ и ЕС „остават естествени партньори и естествени приятели”.

Източник от съюза коментира пред Би Би Си, че преди американската практика е била САЩ да приемат делегацията на ЕС и посланика като на държава, а не като представители на организация. САЩ класифицират международните организации с по-нисък дипломатически ранг. Източникът добави, че САЩ са променили начина на прилагане на дипломатическия списък, а не самия списък, който описва ЕС като международна организация.

Първи за новината съобщиха от германската медия „Дойче веле”. Представител на ЕС разкри пред тях, че посланикът на ЕС във Вашингтон Дейвид О'Съливан не е бил поканен на определени събития през миналата година. На държавното погребение на президента Джордж Буш-старши на 5 декември посланикът на ЕС не е бил поканен по обикновения хронологичен ред – от най-дълго служилия до най-новия посланик, а е бил последен в списъка, отбелязаха представители на Общността. 

Европейският парламент се включи в трансатлантическия скандал и предупреди, че разделението само ще насърчи глобално съперничество, информира АП. В писмо до членове на Конгреса на САЩ делегацията за отношенията с Вашингтон критикува „все по-вредния подход от страна на Белия дом” и заклеймява решението на Щатите да понижат дипломатическия статут на посланика на ЕС в американската страна до „дъното на списъка”. Също така делегацията призовава двете страни „да не се подкопават взаимно”, тъй като ще попаднат „в ръцете на враждебни световни сили”.

Трансатлантическите отношения започнаха да се влошават, откакто Тръмп стана президент преди две години. Наскоро в Брюксел държавният секретар на САЩ Майк Помпео постави под въпрос ролята на ЕС по време на голяма политическа реч.
Евросъюза получи статут на правителство при президента Барак Обама. Решението буди удивление и носи унизителен характер на ЕС. 

Отношенията между Вашингтон и ЕС са по-напрегнати от всякога, коментира дипломатически източник от Брюксел пред „РИА Новости”. Промяната идва на фона на обтегнатите търговски отношения между Вашингтон и Брюксел. Освен това ЕС и САЩ са с противоречия за Иран.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани