Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За лова през зимата фенерчето е задължително

[post-views]
За лова през зимата  фенерчето е задължително

ловКраят на активния ловен сезон е през най-студеното време в годината. Всички ловци, практикуващи любимото си хоби при екстремни условия, отчитат, че процентът на успешните изстрели намалява. Това се дължи основно на въздействието на ниските температури върху качествата на оръжието, изгарянето на барута и траекторията на куршума или сачмите. 

Ловът при температури, по-ниски от -15 градуса, се сблъсква с редица специфични проблеми. Отличните стрелкови навици и богатият ловен опит могат да се окажат безполезни, ако ловецът не е подготвен за трудностите, които ще среща по време на студените условия при зимен лов. 

Много е важно да се познават особеностите за действие на боеприпасите при ниски температури, да се правят поправки на точката на прицелване при променяща се температура, влажност и атмосферно налягане и да се знаят особеностите на работа на възлите и механизмите и подбора на смазката. Ако влизате в автомобила, за да се стоплите, не вземайте със себе си оръжието, тъй като върху всички негови метални части и оптиката веднага ще се образува конденз, който след това ще замръзне.
Извънредният студ превръща в желеобразна маса излишната смазка на пушката. Това може да доведе до забавяне на движението на ударника и намаляване на силата на удара по капсула на патрона. Избягвайте излишъка на смазка, особено в ударно-спусъчния механизъм и бойната пружина. При извънредно студено време пушката трябва да се обработва с тънък слой леко машинно масло, вместо с каквато и да е гъста смазка. 

Оптическият мерник заслужава особено внимание. Ако при температура -10 градуса или по-ниска вашето дихание докосне лещите на оптиката, те веднага ще се покрият със скреж. Ако това ви се случи в момент, когато се готвите да стреляте, вие няма да виждате целта. Оборудвайте вашия оптически мерник с капаци и не ги снемайте до последния момент. Имайте подръка малко парче чист плат, за да протриете оптиката, ако върху нея се е образувал скреж. 

Допълнителни затруднения възникват от поведението на дивеча. В края на ловния сезон той вече е силно наплашен и е придобил навици за избягване на опасни ситуации. Рядко излиза на удобни за стрелба места, движи се с голяма скорост, отклонява се далеч от всеки съмнителен обект. Обикновено ловецът разполага с 2–3 секунди, за да реагира и стреля. А дебелите зимни дрехи затрудняват бързото прицелване.

През зимата дните са къси, а след залеза бързо се смрачава. Нерядко ловецът може да се окаже в пълен мрак, в трудни и опасни за преход терени. Това, разбира се, може да се случи и на всеки риболовец или любител на природата. Фенерчето ще ви помогне да откриете пътеките и безопасно да се приберете до колата или хижата. Ако, разбира се, е в джоба или чантата ви.

То е незаменимо и при лов на хищници в безлунните нощи. Някои видове осигуряват добро осветление на целта на дистанция над 150 м, достатъчни за прецизен изстрел с всякаква пушка.

 Ловната пушка „Байкал” МР-155 е с подобрена ергономичност
В самозарядна полуавтоматична пушка МР-155 на Ижевския оръжеен завод са съхранени всички добри качества на предишния модел МР-153. сред отличителните характеристики на новия модел са намаленото тегло, подобреният механизъм на газовото бутало, по-добър баланс на оръжието.

Подобрената ергономичност дава възможност за регулировка на дължината на приклада. „Байкал” МР-155 притежава усъвършенствана конструкция на спусъковия механизъм, нова конструкция на задтилък-амортисьора.
 МР-155 придобива и нови потребителски качества: има модификации за стрелящите ловци с лява ръка, както и възможност за монтиране на допълнителни оптични прицели или бързомери. В конструкцията на оръжието е въведен механизъм за отсичане на подаването от пълнителя, за да се зареди различен патрон от наличните в пълнителя.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани