Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Клубове пръскат милиони за лагери

[post-views]
Клубове пръскат милиони за лагери

Повечето професионални футболни отбори се събраха за първи тренировки през 2019 г., а някой от тях дори вече се потят на топло край бреговете на Средиземно море. И тази година съставите от Първа и Втора лига ще пръснат милиони левове за лагери в странство, макар да е доказано, че много ефект от тази работа няма. 
Истина е обаче, че условията в Турция и Кипър са далеч по-добри, а има и съперници за качествени контроли. Макар че всичко може да пропадне, след като си тренирал цял месец на топло, а се върнеш и започнеш на играеш през февруари у нас при минусови температури. Това е друг проблем…

 

IOCH3079Любопитното е, че поне в първите дни на годината наблюдаваме сериозно затишие на тренсферния пазар. Почти е сигурно, че повече у нас няма да играят асовете на „Левски“ и ЦСКА–София. Както единствен писа БА към Кирил Десподов продължава да има най-сериозна оферта от Италия, а с последните ходове ръководството на клуба от Борисовата градина се опитва да вдигне цената на родения в Кресна нападател. В Китай пък вероятно ще продължи кариерата си Мауридес. Това означава, че на „Армията“ ще акостират поне четирима чужденци. В същото време Станислав Костов е на крачка от трансфер в Турция, от „Герена“ вероятно ще си тръгнат още неколцина играчи, за да бъде редуциран бюджетът и погасени част от дълговете.

Нека обаче да обърнем по-сериозно внимание на водещите тимове.

“Лудогорец”

вече е в Белек, където ще остане на лагер до 3 февруари. В Турция „орлите“ ще изиграят 6 контроли, в които ще се изправят срещу „Цървена звезда“, „Клуж“ и „Лехия“ (Гданск), които са лидери съответно в първенствата на Сърбия, Румъния и Полша. „Лудогорец“ стартира проверките си на 15 януари срещу румънския  „Ботошани“, три дни по-късно е проверката с унгарския „Хонвед“. На 22 януари момчетата от Разград се изправят срещу румънския шампион и лидер в класирането „Клуж“, а на 25 януари с „Лехия“ (Гданск). На 1 февруари е предвиден мач с „Ахмат“ (Грозни). На следващия ден „Лудогорец“ играе срещу белградския „Цървена звезда“, който през есента игра в групите на ШЛ.
В същото време ръководството на клуба прави всичко възможно да привлече вратаря Пламен Илиев и Серкан Юсеин, с които има договори от лятото. По-близо до новия си клуб е Юсеин, играч с претенциите за един от най-добрите български футболисти. Младежкият национал вероятно ще пътува тези дни до Турция, а в касата на „Ботев“ ще влязат 100 000 лева. Същото е и положението с Пламен Илиев, защото и той има предварителен договор с„Лудогорец“, но е обвързан с румънския Астра до лятото на 2019 г. 

Шампионите определено изненадаха с една рокада в спортно-техническото ръководство. В клуба вече работи като треньор на вратарите Здравко Здравков, участник на световно и европейско първенство с екипа на България. Дълги години юношата на „Левски“ работи в Китай, но сега е решил да се завърне в Родината. „Нова обстановка след дълго отсъствие от България. Трябва да се адаптирам бързо. Очакванията са големи. Това е едно от малкото ми интервюта. Смятам, че не аз съм звездата. Има хора, които трябва да блестят на терена. Аз трябва да говоря с резултати и добри игри на моите играчи. Неясна е ситуацията с играчите, с които ще започнем шампионата. При вратарите трябва да има индивидуален подход и много психология. Вратарите трябва да се адаптират към модерния футбол. В такъв клуб се очакват резултати. Смятам, че всички колеги се стараят и дават най-доброто от себе си. Работя почти денонощно и обмислям какво ще правя. Смея да твърдя, че съм успешен треньор и се надявам да продължа така. Факт е, че последните месеци нивото на вратарите в „А” група е занижено, което означава, че някъде се бърка”, коментира Здравко Здравков.

ЦСКА-София
 
STARTZIMA201890108Без нито едно ново име, ала със солиден консултант започна ЦСКА–София. „Червените“ продължават да имат само една цел – да детронират „Лудогорец“, и е любопитно защо засега никой не говори за някакви сериозни намерения на еворпейската сцена. Понеже, ако бе така, нямаше да се подготвя трансфер на Десподов например.

Старши треньорът Нестор Ел Маестро събра футболистите за първо занимание на базата в Панчарево под зоркия поглед на Люпко Петрович и Димитър Пенев.  С представителния тим тренировки започват трима от талантите на армейската школа – Мартин Смоленски (роден 2003 г.), Йоан Бауренски (2001 г.) и Никола Борисов (2000 г.). След силните си изяви през есента във Втора лига от „Литекс“ се завръща вратарят Петър Петров. Новите попълнения, по чието привличане работи ръководството, ще се присъединят в хода на подготовката. „Червените“ ще тренират двуразово в следващите дни, през които паралелно предстои да им бъдат направени и задължителните медицински и функционални изследвания. Единственият отсъстващ с разрешение на ръководството е бразилецът Жеферсон Телес, който ще се присъедини към съотборниците си до края на седмицата.

Отборът ще се подготвя в София до 15 януари, след което предстои двуседмичен лагер в Испания. До 29 януари ЦСКА–София, ще изиграе 4 контроли в района на Марбея. Първата ще се проведе на 16 януари срещу германския „Бохум“, останалите приятелски срещи засега са енигма, ала вероятно столичани отново ще играят с някои от популярните руски тимове. След завръщането в София, в зависимост от метеорологичните условия, ще се прецени къде тимът ни ще се подготвя до началото на пролетния полусезон. До първия официален мач треньорският щаб планира още две проверки на родна земя. Очаква се Стойчо Стоилов да доведе първите нови попълнения до края на седмицата, когато трябва да са приключили и разговорите по трансферите на Мауридес и Десподов.

Странното е, че след като бе уволнен пресаташето Атанас Атанасов на „Армията“, настъпи тотално информационно затъмнение. А хората искат новини…

“Левски”

EMO_6087Вратарска новина има и на „Герена“. „Синята“ легенда Димитър Иванков стартира треньорската си кариера, и то в първия тим на своя роден клуб. Иванков ще има тежката задача да реши големия проблем на „Левски“, който се свежда до прекалено многото, и то смешни вратарски грешки. В тази връзка ще има промени, като вратата почти сигурно ще бъде показана на Митрев и Полачек.

В същото време ръководителите на „Левски“ се крият и не дават отговор дали изобщо този клуб ще го има до лятото. Говори се, че вече са осигурени прословутите два милиона лева, с които да се спаси лицензът, но след това какво ще стане в Подуяне – не е ясно. Дори се чуха гласове отборът да остане на подготовка в София, за да се икономисат пари. Това, естествено, няма да стане и левскарите ще прекарат почти месец в кипърския курорт Агия Напа.

Наставникът Славиша Стоянович обяви, че в момента „сините“ разполагат с 34 футболисти, от които петима вратари, а иска да останат 24 състезатели и трима вратари. Специалистът допълни, че договорът му с клуба не е за още 1,5 г., а до лятото. „Имаше много инсинуации и спекулации през последния месец. Имаше оферти към мен от два клуба. Ако всичко е наред, имам договор до юни 2019-а, а не както се твърди до юни 2020 г. През юни клубът може да каже „не”, същото мога да кажа и аз. До юни трябва да работим както трябва и както „Левски“ иска. Желаех да започнем с нови играчи. Искам колкото е възможно по-бързо да се приключи със селекцията. В момента разполагаме с петима вратари и 34 играчи, което е много. Моето желание е да пътуваме за Кипър с 24 играчи и трима вратари. Надявам се новите попълнения да дойдат по-бързо. Надявам се да вземем централен защитник, халф и качествен нападател”, коментира Славиша Стоянович.

Със сигурност в „Левски“ ще има двама нови до седмица. Единият от тях е португалец.
Останалите тимове също мислят за лагери извън България. Почти всички ще бъдат в област Анталия в Турция. В тези тимове гръмки трансфери няма, но почти във всеки отбор пак наблюдаваме нашествие от чужденци. Може би за „Ботев“ и родните ценители на футбола е добре, че поне към днешна дата Неделев остава в България.

Това е положението. През зимата „птиците“ отлитат на топло.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани