Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг зове за повече военни разходи от страните членки

[post-views]
Йенс Столтенберг: Взривяването на язовирна стена в Украйна показва бруталността на руската война

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че Русия е нарушила договора за ИНФ и в настоящата световна ситуация е необходимо увеличаване на разходите за защита на страните от Алианса, съобщава ТАСС.

Укрепването на сътрудничеството в рамките на НАТО и увеличаването на военните разходи на страните – членки на Алианса, до 2% от БВП, е необходимо, допълни Столтенберг на годишна конференция на Конфедерацията на норвежките предприятия.

 „Договорите се прекратяват, издигат се стени, международните споразумения са под натиск”, коментира той и допълва, че наред с всички други неща „Русия в продължение на много години нарушава Договора за ракети със среден обсег на действие, което може да доведе до заплаха от унищожаване на системата от споразумения за забрана на ядрени оръжия”. „Изненадва ме колко малко внимание се обръща на това”, допълва той. За да се справи с нарастващата несигурност на ситуацията в света, генералният секретар счита, че трансатлантическото сътрудничество трябва да бъде насърчавано.

„След Брекзит 80% от паричния поток към НАТО ще е от страни извън ЕС”, подчертава той. През последните години САЩ настояват съюзниците от НАТО да увеличат военните си разходи до 2% от БВП. След началото на украинската криза Вашингтон се позовава на конфронтацията с Русия за постигане на целта.

Най-ново

Единична публикация

Избрани