Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Студеният чар на риболова на лед

[post-views]

риболовТази година е една от малкото, в която любителите на риболова на лед ще могат спокойно да упражняват хобито си. Вече има достатъчно замръзнали водоеми, в близките 2 седмици се очаква да има температури през деня над нулата, което ще направи клечането пред дупките поносимо.

Най-добрият вариант е, когато през нощта е под нулата и студът държи леда здрав. През деня при 1–2 градуса рибата се активизира. Кълве обаче по-късно и най-много до 15 ч.

Родните любители на леда нямат много шансове за луксозни риби. Обикновено на водоемите край София се хващат червеноперки, бабушки и дребни костури.

На родопските язовири обаче в дупките могат да се въртят пъстърви, а в някои от баластриерите да се появят големи щуки и бели риби. При пробиването на дупка водата в нея се обогатява с кислород и едрите риби веднага пристигат.

Някои рибари дори ги дебнат с копия и харпуни. В Русия направо вадят с кепове стотици килограми с щука от дупка 50 на 50 см. Възможно е дори 5-килограмов шаран, който не е заспал зимен сън, да бъде хванат за опашката с ръце и да бъде изваден от водата.

Риболовът на лед е цяла индустрия по света. В Америка се предлагат специални къщи под наем, под които има дупки в леда. В Русия пък в замръзналите водоеми се пътува със специални скутери.

У нас обаче този риболов се прави най-много за няколко часа на ден. За това са необходими най-вече червенки, ларви на комари, които се продават по магазините. На тях кълват най-много бабушките и червеноперките. Стръвта се закача на мормишки, които представляват куки с олово в края. Обикновено те се пускат от къси пръчки в дупката и се клати на ръка, защото през зимата рибите кълват лениво и трябва да се засичат на мига.

Някои използват плувки, а блесните са подходящи за костури, бели риби и щуки. Специалистите препоръчват да се използват специални свредели за пробиване на дупки, защото сеченето на леда с брадви или сатъри може да го разруши и рибарят да се окаже в ледената вода под него.

Трябва да се внимава къде има течения и къде ледът може да е най-тънък. В средата на реките той е крехък и е най-добре дупките да се пробиват близо до брега и да се лови от сушата. Много рибари вече имат сонари и с тях мерят дебелината на леда, който трябва да е поне 12 см, за да е безопасен.

При риболова на лед захранките са задължителни, както през лятото. Обикновено се използват хирономуси или пинки, размесени с пръст. Никоя от ароматните примамки за шарановите риби не е излишна за употреба и през зимата. При използването на блесна трябва да я пуснем да падне на дъното и после да я вдигнем на 20 см над него и да помпаме. Може да се ползват различни дълбочини и когато намерим пасажа, да си отбележим на влакното на каква дълбочина са хищниците. За големи щуки и бели риби може да се пуска жива рибка с плувка или мъртва рибка, която обаче трябва също да се мърда с въдицата, за да предизвика атака.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Виж още

Избрани