Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция иска контрол над американското изтегляне

[post-views]
Турция иска контрол над американското изтегляне

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео беше в сряда на необявена визита в Багдад, по време на която се срещна с иракски представители, включително и с председателя на парламента. За посещението стана ясно от съобщение на иракския парламент, цитирано от „Ройтерс”.

Помпео е на обиколка в Близкия изток, за да призове съюзниците да продължат да се противопоставят на заплахите на Иран и екстремистите въпреки изненадващото решение на Тръмп от миналия месец за изтегляне на американските войници от Сирия. Обиколката включва Аман, Кайро, Манама, Абу Даби, Доха, Рияд, Маскат и Кувейт – най-дългата обиколка, откакто пое поста през 2018 г.

Не само Вашингтон обаче се подготвя за изтеглянето на американските сили от Сирия. През последните дни активна политика в тази посока има и от страна на Турция. президентът Реджеп Ердоган определи като правилно решението на Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Сирия. В авторска статия за в. „Ню Йорк Таймс” Ердоган пише, че във военно отношение терористичната организация „Ислямска държава” вече е разгромена. Това правело изтеглянето на американците логично, при условие че бъде осъществено „с точните партньори”. 

Болтън: Грижете се за кюрдските милиции

Във вторник говорителят на турския президент Ибрахим Калън се срещна със съветника по националната сигурност на Доналд Тръмп Джон Болтън. Целта на посещението на американския дипломат е желанието на Вашингтон Анкара да подкрепи кюрдските въоръжени отряди в Сирия. Те бяха съюзници на САЩ по време на операциите срещу „Ислямска държава“, но Турция ги смята за терористи. При посещението си в Израел Болтън каза, че ще иска обещанието на Ердоган, че след американското изтегляне няма да има атаки срещу сирийските кюрди, съобщи ЕнБиСи. След срещата Ердоган обвини съветника по национална сигурност на Вашингтон за това, че настоява страната му да не атакува кюрдски бойци в Сирия, обвинявайки го в усложняване на плана на президента Доналд Тръмп за изтегляне на американските войски, съобщава „Ройтерс”. Ердоган обясни, че Джон Болтън „е направил сериозна грешка”, поставяйки условия за военната роля на Турция след изтеглянето на САЩ. „Ако те са терористи, ние ще направим необходимото, независимо откъде идват. Болтън е направил сериозна грешка и всеки, който мисли като него, също е допуснал грешка. За нас не е възможно да правим компромиси по този въпрос”, коментира Ердоган. Турският президент обвини членовете на администрацията на Тръмп, че се опитват да замъглят ясното разбирателсто между двете страни за оттеглянето. Малко след срещите на Болтън с турските представители Реджеп Ердоган обяви, че Анкара се подготвя за нова военна офанзива срещу терористичните организации в арабската държава. В разговорите освен Болтън участваха и шефът на съвместните генерални щабове генерал Джоузеф Дънфорд, както и специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри. Калън е говорител на Ердоган и заместник-ръководител на турския съвет за сигурност и външна политика.

Дайте ни базите си!

От своя страна турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че подкрепя провеждането на съвместен контрол с Русия и Иран за изтеглянето на американски войски от Сирия, съобщава ТАСС. „Съединените щати са изправени пред някои трудности в процеса на изтегляне на войски от Сирия. Ние искаме да координираме този процес заедно с Русия и Иран, с които сме установили работни отношения в рамките на процеса в Астана. Това е необходимо, така че терористичните организации да не заемат свободното място след САЩ”, обяснява той. 

Освен това в. „Хюриет” съобщи, че Турция иска от САЩ или да предадат военните си бази в Сирия на Анкара, или да ги унищожат, искане, което може допълнително да усложни дискусиите за изтеглянето на САЩ от Сирия. Изглежда, турците са готови на всичко, за да не попаднат базите в ръцете на сирийските кюрдски милиции. Пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието лидерът на Турция повтори решимостта на държавата да прочисти терористите в Сирия след изтеглянето на САЩ от арабската държава. „Отрядите за народна защита не представляват кюрдите. Турция няма да приеме условията на САЩ за гарантиране на безопасността на терористите от Отрядите за народна защита в Сирия”, избухна Ердоган и подчерта, че не е логично да се приравняват кюрдите с Отрядите за народна защита. Той увери, че действията не са насочени към етническо прочистване, а към терористите.
Освен с Турция Вашингтон разговаря за изтеглянето и с Франция. От Кремъл изразиха скептицизъм, че изтеглянето ще бъде напълно.

Най-ново

Единична публикация

Избрани