Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рядък и запомнящ се момент – севернокорейският лидер Ким Чен Ун и съпругата му бяха на официално посещение в Пекин по покана на председателя на Китай Си Дзинпин, предадоха информационните агенции. Двамата пристигнаха във вторник, а отпътуваха обратно в сряда.

Освен тях в делегацията, пристигнала с брониран влак, бяха външният министър на Северна Корея и други високопоставени чиновници, съобщи „Синхуа”. Във връзка с визитата мерките за сигурност бяха засилени. 
Срещата между Ким Чен Ун и Си Дзинпин продължи около час, но детайли не бяха оповестени пред медиите. Южнокорейската агенция „Йонхап” коментира, че Ким се е срещала със Си за час и по-късно е присъствала на вечеря в Голямата зала на народа в централната част на Пекин, домакин на която са Си Дзинпин и неговата съпруга Пън Лиюан. Ким е придружена от съпругата си Ри Сол Джу, съобщава агенцията.

Очакваше се лидерите на Китай и Северна Корея да обсъдят срещата на Ким с президента на САЩ Доналд Тръмп. След като двамата си размениха покани за разговори, се очаква те да се срещнат във Виетнам. За първи път Тръмп и Ким Чен Ун се видяха в Сингапур през юни 2018 г. 

В дневния брифинг на външното министерство говорителят Лу Канг заяви, че детайлите от посещението на Ким ще бъдат оповестени „навреме”. Той обясни, че Пекин продължава да подкрепя усилията за прекратяване на напрежението във връзка с исканията на САЩ за спиране на ядрените и ракетните програми на Северна Корея.

„Ние винаги вярваме, че като ключови страни по въпроса на Корейския полуостров е важно двете страни да поддържат контакт и ние винаги подкрепяме техния диалог за постигане на положителни резултати”, допълни той.
Двете държави отбелязват 70 г. от установяването на дипломатически отношения. Предполага се също така, че Ким е имал рожден ден във вторник. Южнокорейската агенция „Йонхап” от своя страна заяви, че Ким е посетил зона за технологично развитие и е прекарал около 20–30 мин в обиколка на фабрика, управлявана от известния производител на китайска медицина Тонг Рен Танг.

Веднага след срещата започна на дипломатическо ниво да се коментира и втора такава.

В сряда лидерът на Северна Корея тръгна с влак от Пекин, отбелязвайки края на изненадващото си посещение в Китай, съобщи СиЕнЕн. Очакваше се Ким и неговата делегация да пътуват 13 ч до гр. Дандонг, който се намира на границата между Китай и Северна Корея. 

Посещението беше третото на Ким в Пекин и четвърто в Китай от март 2018 г., първото му пътуване извън Северна Корея, откакто той пое властта през 2011 г. Китай е единственият истински международен съюзник на Северна Корея. 

Посещението на Ким се разглежда като част от усилията да спечели подкрепата на Китай за намаляване на санкциите на САЩ, наложени върху ядрените оръжия и програмите за балистични ракети, които сериозно повлияха на икономиката на страната.

Северна Корея не е провела никакви изстрелвания или детонации за повече от година, но не показва истинско намерение да се откаже от програмите, които смята за гарант за оцеляването на твърдия комунистически режим.

Най-ново

Виж още

Избрани