Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

До 18 март ще има Командване на Специалните сили?

[post-views]
До 18 март ще има Командване на Специалните сили?

Слово произнесе бригаден генерал Явор Матеев
Слово произнесе бригаден генерал Явор Матеев
Чакат се с бързи темпове необходимите законови промени, и до 18 март май т.г. да имаме оперативно действащо Командване на Силите за специални операции на Българската армия, така както е в решението на Съвета по отбрана. Това заяви командирът на 68-а бригада „Специални сили”  бригаден генерал Явор Матеев по време на ритуала по повод началото на подготовката за текущата 2019 г. И допълни – правим всичко, което зависи от нас, трудностите не трябва да ни отчайват, а предизвикателствата ни зареждат с повече енергия.

В словото си командирът на бригадата благодари на всички за положените усилия през миналата година и очерта някои от задачите през 2019 г. Предстои поредната сертификация на Тактическа група за специални операции и подготовка на офицери, като част от Компонентното командване на Силите за отговор на НАТО. Планирани са много международни учения на територията на нашата страна, а също така и съвместни подготовки зад граница. От днес реално започваме планировката за най-голямото международно учение на НАТО. А това, че сме домакини на основната планираща конференция на Силите за специални операции на НАТО е признание за нашите възможности и отговорности. Продължаваме участието си в операции и мисии зад граница и през годините то се увеличава в количествено и качествено отношение. Нашето желание е да изпълняваме задачи като Сили за специални операции, в това е смисълът на професионализма и на нашата работа, каза по-нататък бригаден генерал Матеев.

Тържествен марш в снежна обстановка
Тържествен марш в снежна обстановка
През тази година продължава също и изключително отговорната дейност по националния план за противодействие на тероризма. Постоянни са всекидневните задачи, свързани с воденето на подготовката и поддържането на бойната готовност на нужната степен. Ще се защитават и позициите на спортния фронт, след като две години поред бригадата е общоармейски шампион.  Молитва за успех и благополучие за текущата година отслужи Негово Високоблагоговенство  ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов. Прочетена бе заповед на министъра на отбраната за обявяване на крайното комплексно отборно класиране в държавните военни шампионати и първенства за 2018 г. На първо място е 68-а бригада „Специални сили”. За проявено високо спортно майсторство с почетен плакет са наградени редник Ваня Гатева – стрелба с пистолет, и младши сержант Лидия Петкова – ориентиране. Прочетен бе и поздравителен адрес до командира на бригадата от името на ръководството на ПГ „Ген. Владимир Заимов” – Сопот, в който се изказва благодарност за оказаното съдействие при провеждането на открит урок на тема „Бъди войник”. 

Ритуалът завърши с тържествен марш. Присъстваха председателят на Общинския съвет на Пловдив Савина Петкова, главният секретар на областна администрация – Пловдив, Борислав Димов, бригаден генерал от запаса Пламен Торлаков и полковниците от запаса Тома Дамянов и Сирмо Сирмов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани