Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започва година на напрегнати учения

[post-views]
Започва година на напрегнати учения

Генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави военнослужещите от СКС с началото на новата учебна година
Генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави военнослужещите от СКС с началото на новата учебна година
„Мащабни, отговорни и изискващи пълно напрежение на силите учения предстоят през 2019-а. Това стана ясно при откриването на новата учебна година във формированията от Съвместното командване на силите. 2018 г. беше динамична, белязана с упорит труд и напрежение, но получихме удовлетвореност от успешно изпълнените задачи.“
Това каза командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров в поделението в Горна Малина пред строения на плаца личен състав на Мобилната комуникационно-информационна система (КИС), Националният мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F) и Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. 

Генерал-лейтенант Тодоров похвали постиженията на формированията през 2018 г. „Пред СКС предстоят планирането, подготовката и участието в многонационалното компютърно подпомагано командно-щабно учение Balkan Bridges – 2019, както и в многонационалното учение Black Sea/Balkan Regional Exercises – 2019“, изтъкна той. „Предстоят ви напрегнати дни, но вярвам, че ще се представите на ниво, не се предавайте пред трудностите, бъдете непримирими към собствените си слабости и пропуски“, посъветва воините той.

През 2018 г. Мобилната КИС се представи достойно“по време на комплексните тренировки на КИС на БА, в учението CETATEA 2018 в Румъния и българското компютърно-подпомагано учение „Есен 18”, заяви в словото си командирът на Мобилната КИС полковник Димитър Хлебаров. Той допълни, че DCM-F продължава да получава само положителни оценки от НАТО за участието си в мисии, операции и тренировки на Алианса.

Фото Красимир Тодоров
Фото Красимир Тодоров
„Бъдете знаещи, защото знаещият човек е можещ човек, бъдете дръзки, силни и уверени във всичко, което правите. Вие сте гарант за мирното и щастливо бъдеще на всички вас. Благодаря ви, пожелавам ви една много силна, много успешна и много дръзновена година. Ние вярваме във вас”, обърна се към строя кметът на община Горна Малина инженер Ангел Жиланов. Игуменът на Кремиковския манастир протойерей Серафим, който е бивш офицер от Българската армия, отслужи молебен за здраве и успехи на личния състав и поръси строя и всички присъстващи със светена вода. Воините преминаха в тържествен марш. Деца от училището в Горна Малина присъстваха на ритуала и разгледаха експонираната техника на Мобилната КИС.

За в. „Българска армия” полковник Хлебаров каза, че през 2019 г. предстоят няколко основни прояви, в които ще участват Мобилната КИС и DCM-F. Сред тях е учението Balkan Bridges – 2019 в което ние като формирование, осигуряващо КИ поддръжка на оперативното ниво, ще играем основна роля, заяви той. „Надяваме се да се представим в учението, както и миналата година – с достойнство и чест. Тъй като, както се шегуваме много често – когато всичко е нормално, за свързочниците нищо не се казва”, сподели полковник Хлебаров. По думите му другата голяма проява ще е комуникационно-информационното учение на НАТО в Румъния – CETATEA 2019. DCM-F, в който всички специалисти са излезли от Мобилната КИС, също ще участва в две големи учения на НАТО. „Отделно тази година те участват с група за КИ поддръжка (КИП) в NRF 2019 с готовност „кратка”. И все още не се е завърнала групата за КИП, която осигурява комуникациите на щаба на операцията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” в Кабул. Надявам се живи и здрави да ги посрещнем в края на този месец”, каза полковник Хлебаров.

Въпреки, че плацът беше заснежен, воините демонстрираха твърда стъпка по време на тържествения марш
Въпреки, че плацът беше заснежен, воините демонстрираха твърда стъпка по време на тържествения марш
Воински строй, тържествени слова, молебен и тържествен марш имаше и в Централната снабдителна база в Негушево. „През изминалата година изпълнихте комплекс от логистични дейности свързани със снабдяването на военните формирования с материални ресурси, ремонта на въоръжение и техника, медицинското осигуряване на подчинените формирования от СКС, организацията на безаварийното придвижване и транспорт, обърна се към воините генерал-лейтенант Тодоров. През годината в базата се приеха, съхраниха и раздаваха на формирования на БА в пъти повече имущества в сравнение с предходната година, изтъкна той. Предстоят ни напрегнати дни, но вярвам, че ще се справим и ще защитим достойно името на СКС, каза генерал-лейтенант Тодоров. „Постигнатите успехи говорят за това, че нямаме неизпълнена задача. Всички задачи, които са поставени, се изпълниха в срок, без произшествия и допуснати инциденти. „Надявам се и през 2019 г. все така всеотдайно да продължим да работим за утвърждаването ни като водещо формирование в областта на логистиката”, заяви командирът на Централната снабдителна база полковник Нено Ненов. Протойерей Серафим отслужи молебен и поръси присъстващите със светена вода. Воините преминаха в тържествен строй, след което гостите разгледаха лабораторията за анализ на храни от животински произход. Край микроскопите, колбите и епруветките те разговаряха с д-р Несрин Расим, която извършва вътрешноведомствения ветеринарно-санитарен контрол в поделенията на МО и БА, както и с лаборантката Силвия Церовска.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани