Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доналд Тръмп заплаши Турция заради кюрдите в Сирия

[post-views]
Доналд Тръмп заплаши Турция заради кюрдите в Сирия

Donald-ErdoganПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп отправи остро предупреждение към Турция. Той заплаши, че Анкара я очаква икономическа катастрофа ако атакува кюрдите в Сирия след изтеглянето на американските военни.

В характерния си вече стил, американският президент Доналд Тръмп отправи своето предупреждение към Турция с две съобщения в социалната мрежа „Туитър“.

Имаме готовност да опустошим икономически Турция, ако нападне кюрдите, докато протича изтеглянето на американските военни от Сирия, написа Тръмп. Той все пак не пропусна да призове кюрдите да не предизвикват Анкара и се обяви за създаването на 32 километрова безопасна зона.

Реакцията на Турция, която смята кюрдските милиции за терористи и води активни военни действия срещу тях, не закъсня. Говорител на президента Реджеп Таийп Ердоган отговори в „Туитър“, че очаква от САЩ да зачитат стратегическото партньорство между двете страни.

Решението на Тръмп да изтегли близо 2-те хиляди американски военни от Сирия дойде като изненада и предизвика остри реакции, както в САЩ, така и сред съюзниците на Вашингтон. Според мнозина, изтеглянето е прибързано и има опасност да постави на карта постигнатия напредък в борбата срещу терористите от ИДИЛ.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани