Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сделката за Брекзит се провали в парламента: Тереза Мей се изправя срещу вот на недоверие

[post-views]
Сделката за Брекзит се провали в парламента: Тереза Мей се изправя срещу вот на недоверие

UK_BrexitСъкрушителна загуба претърпя британският премиер Тереза Мей при парламентарния вот на сделката за Брекзит. С 432 на 202 гласа депутатите отхвърлиха текста на споразумението с Брюксел и отприщиха нова политическа криза на Острова. За правителството цената на провала може да се окаже солена, след като опозицията поиска незабавен вот на недоверие. Той ще бъде гласуван още тази вечер.

 „Борба за живот“, „Пълно унижение“ и „Историческо поражение“ са само част от заглавията на британските медии в деня след решаващия вот. След като разбра становището на депутатите, премиерът Тереза Мей заяви, че в началото на следващата седмица ще се върне в Камарата на представителите с алтернативен вариант за действие. Тя предложи междупартийни разговори, чрез които да се очертае бъдещата стратегия.

Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„Камарата изказа мнение и правителството ще се вслуша в него. Ясно е, че представителите не одобряват споразумението, но с този вот не ни казаха нищо за това какво подкрепят. Нищо за това как и въобще дали имат намерение да се съобразят с волята на народа, изразена чрез референдум, свикан от същия този парламент. Гражданите на ЕС, които считат Обединеното кралство за свой дом, както и британците, които живеят в ЕС заслужават повече яснота по тези въпроси възможно най-скоро.
Винаги съм вярвала, че единственият път към прогреса е да напуснем ЕС в ред, с едно добро споразумение.“

 

Разликата от 230 бележи разгром на кабинета, заявиха от опозицията и отново поискаха предсрочни избори.

Джереми Корбин – лидер на Лейбъристката партия:

„Резултатът от гласуването тази вечер е най-категоричната загуба на действащо правителство от 1920 г. насам. Това е катастрофа. Затова с удоволствие внасям вот на недоверие срещу кабинета, който ще бъде обсъден и гласуван още утре. Това е шансът на тази камара да осъди некомпетентността на това правителство.“

И все пак, очаква се Мей да оцелее след вота на недоверие, а провалът на сделката в парламента само ѝ отваря нови възможности. Тя може да се опита да договори много по-изгодно споразумение, а и вариантът за Брекзит без сделка все още е на масата, коментира бившият външен министър Борис Джонсън. Според шотландския първи министър Никола Стърджън „сега е моментът да спрем стрелките на член 50 и с нов референдум да върнем въпроса към избирателите.“

Брюксел остава на позицията си, че предоговаряне на сделката е невъзможно. За председателя на Европейския съвет Доналд Туск най-добре ще е Лондон да се откаже от „развода“ Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер значително са се увеличили шансовете за хаотичен Брекзит. Френският президент Еманюел Макрон припомни, че в тази хипотеза най-големите губещи ще се окажат самите британци.

Анализаторите потвърждават думите на Макрон. Прогнозите сочат, че ако на 29 март Великобритания напусне ЕС без сделка, икономиката ще се свие с около 8%, а граничните пунктове ще бъдат блокирани от проверките на всички импортни и експортни стоки. И това ще са само непосредствените удари.

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани