Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Оборудват войската с нови компютри

[post-views]
Оборудват войската с нови компютри

SVТехниката ще навлиза първо в най-ниските звена

Очакваме до края на месеца да бъде сключен договор за осигуряване на компютри за Българската армия. Това каза директорът на дирекция „Комуникационни и информационни системи” (КИС) бригаден генерал Емил Шошев по време на откриването на новата учебна година в Стационарната КИС и една от основните й структури – Комуникационно-информационния център (КИЦ). Три години работим по този въпрос, допълни той.
„Ще предложа ново разпределение на компютрите – този път да започнем от долу на горе, от ротата и батальона нагоре към щабовете на тактическо и оперативно ниво. Вашата работа – на КИЦ, е инсталирането на софтуера”, посочи бригаден генерал Шошев, като благодари на хората от системата и центъра за извършеното през 2018 г. Вие сте лицето на комуникационно-информационните специалисти в Българската армия и Въоръжените сили, изтъкна той.
За да бъдем актуални, за да предоставяме необходимите услуги, първо, трябва ние самите да сме високо подготвени, заяви командирът на Стационарната КИС полковник Людмил Стоянов. „Тази година акцентът ще бъде върху повишаването на качеството на услугите и на подготовката на личния състав. Ще продължим с обновяването на технологията и с подмладяването на личния състав – процес, който е непрекъснат и постоянен”, каза полковник Стоянов.
Той допълни, че през 2018 г. немалка част от служителите са били освободени заради навършване на пределна възраст
Убеден съм, че хората, които ще заемат тези места, със своята младост и дръзновение ще използват създалата се традиция и практика да се учат от своите колеги с по-голям стаж, изтъкна командирът на Стационарната КИС. „Знам, че можете. В КИЦ се вляха млади офицери, сержанти, войници, цивилни служители. Заедно ще преодолеем некомплекта, който при вас не е толкова висок”, обобщи той.
Като най-големия стационарен център в БА имаме отговорността за поддържане и развитие на необходимите способности за осигуряването на КИ поддръжка на системата за командване и управление на ВС за гарантиране на сигурността и отбраната в национален и коалиционен мащаб, отбеляза в словото си началникът на КИЦ полковник Бисер Грозданов. И представи основните направления в дейността на центъра.
Ние сме главната „ра-диостанция”на МО, също така администрираме и менажираме системата за сателитна свръзка с контингентите на БА извън страната, напомни полковник Грозданов. Тази година се инсталираха допълнително още 20 централи, допълни той.
„Ние се явяваме четвъртият GSM оператор в България
Това е автоматизираната система за свръзка с подвижни обекти по стандарт ТЕТРА. С инсталирането на още много клетки тази година достигнахме покритието на най-важните стратегически обекти в страната, магистралите и гарнизоните”, каза началникът на КИЦ.
Центърът администрира и менажира 10 информационни системи. Извършва включване и изключвне на акаунти, поддържа свръзката с НАТО, грижи се за криптографските устройства. Пет нови модула е създал екипът по администриране на информационната система „Труд и работна заплата”. Внедрени са нови IP телефони за нуждите на висшето командно ниво.
Огромно е количеството работа, което предполага подготовката на всички специалисти от КИЦ да е на много високо ниво, изтъкна полковник Грозданов. Той допълни, че системата за индивидуално обучение на персонала е изградена на базата на електронна платформа в уеб страницата на центъра. Всеки обучаван в ежедневната си дейност води подготовка по предварително зададени теми от началника на сектора или на секцията. Резултатите се отразяват в електронен дневник
„Като се кликне на съответния акаунт абонати се вижда кой кога е чел, какво е чел, колко минути е чел. А какво е разбрал – това се показва на изпита. Но с тази програма за контрол се вижда колко често влизате във вашите теми и направления и колко често се самоподготвяте и усъвършенствате вашите знания и умения”, обърна се към присъстващите полковник Грозданов. И напомни, че девизът на КИЦ е: „Нашите услуги осигуряват вашия успех”.

GrozdanovПолковник Грозданов: Обновен е 15–20 на сто от състава на центъра


– Г-н полковник, какъв е некомплектът в КИЦ?
– Некомплектът, както каза и полковник Стоянов, не е много голям. Но при нас и малкият некомплект се отразява, защото всеки офицер отговаря за една информационна система. Няма как да има поне двама, за да може, ако единият, не дай си боже, се разболее или отиде в командировка и съответната информационна система дефектира, да има кой да я възстанови. В тази връзка некомплектът може да е малък като процент, но при нас отговорностите и професионалните навици и умения са на такова ниво, че трябва да има и други хора, които да разбират от тази същност на КИ системи. Така че винаги акцентираме, че хората са нашето най-голямо богатство. В КИЦ те всички са на високо професионално ниво. 
– Имате нови попълнения от военнослужещи, с какво ги мотивирате?
– На първо място тези млади офицери, сержанти, цивилни служители идват, защото искат да се развиват в професионално отношение. Не им предлагаме високи звания. Но идват, защото тук могат да реализират в максимално висока степен професионалните си интереси. Виждаме, че имат голямо желание за работа. Към тези млади хора винаги прикрепяме един-двама по-опитни, които да ги подпомагат. Така в годините се получава спойка между иновативността и опита, което гарантира предоставянето на качествени услуги на потребителите.
– Каква част от персонала са нови хора?
– Около 15 до 20 на сто от състава на КИЦ е обновен, защото навършващите пенсионна възраст биват освобождавани и на тяхно място се назначават млади хора – 20–25-годишни. Хубаво е, че те идват при нас с желание за работа и за попиване на знания. Всеки ден дават всичко от себе си. Много често дори остават след работно време, когато примерно е необходимо някои сървъри да се спрат за кратко, някои програми да се пренастроят, да резервираме базата данни, която поддържаме. Защото, не дай си боже, да има токов удар, трябва да можем да възстановим цялата система в арамията. Неслучайно ни наричат „електронния мозък на отбраната”. Мисля, че напълно заслужаваме това название.
– Може ли да се каже, че при вас започнаха да постъпват компютърните поколения, които още от деца са на „ти” с най-авангардната техника?
– Точно така. Тези, които са 90-и набор и нагоре, са млади хора, „закърмени” първо с видеоигри, после са започнали да асемблират компютри, хардуер и достигат все по-високо ниво, занимават се с програмиране. Те вече идват при нас и ние с нашия опит ги насочваме в конкретни направления. Помагаме им да повишават професионалното си равнище, защото в бъдеще трябва да разчитаме на тях.
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани