Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Увеличава се броят на жертвите в Богота: Кола-бомба уби 21 души, близо 70 са ранените

[post-views]
Увеличава се броят на жертвите в Богота: Кола-бомба уби 21 души, близо 70 са ранените

Kolumbia-Bogota-bombaУвеличава се броят на жертвите при атентата в Богота. Броят на убитите достигна 21 души, а близо 70 са ранените след експлозия на кола-бомба в колумбийската столица. Поне дузина от ранените остават в болница, а животът на някои от тях е в опасност.

По-голямата част от загиналите са кадети, обучаващи се в полицейската академия, която беше цел на атаката. Последните данни сочат, че сред жертвите има и чужденци – двама души от Еквадор и един от Панама.

Органите на реда успяха да идентифицират атентатора като Хосе Алдемар Рохас, който също е загинал. За него няма данни да е принадлежал към терористична организация. Изясняват се и мотивите му да взриви фургона си, пълен с 80 килограма от мощния експлозив пентолит.

Колумбия отдавна не е преживявала подобен атентат. Трагедията обедини традиционни политически противници в страната и всички заедно осъдиха атаката. Президентът Иван Дуке, който беше извън столицата, се върна за извънредно съвещание с военното командване.

Иван Дуке – президент на Колумбия:

„Това нападение не е само срещу младежта, публичните власти или полицията. Това е атака срещу цялото ни общество. Колумбийците никога не сме скланяли глава пред тероризма, напротив – винаги сме го побеждавали. Този случай не е изключение. Няма да ни пречупят.“

В продължение на часове след атаката, семействата на обучаемите се събираха пред сградата на академията, за да получат информация за състоянието на близките си.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани