Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Готова е стратегията за ромска интеграция

[post-views]
Готова е стратегията за ромска интеграция

Венцислав ЖЕКОВ
1Стратегията за ромската интеграция е готова и трябва да я внеса. Тя включва няколко неща, като на първо място е интеграцията на това население през събаряне на гетата, те трябва да живеят при другите нормални граждани. На второ място те трябва да се образоват и не на последно място – да работят и да имат собствени доходи. Това каза вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод мерките за интеграция на ромите. Той подчерта, че парламентът не е приел последния доклад за интеграцията на общностите, което по думите му означава, че има някакви сериозни съмнения. 
Ученици от гр. Златарица поздравиха военния министър и представители на ръководството на Министерството на отбраната по повод празника „Василица“. Децата, които гостуваха във военното ведомство, са от Средно училище „Кирил и Методий“ в гр. Златарица. По традиция след художествената програма в министерството те получиха подаръци и лакомства. 
Децата пяха песни, разказваха за традициите на празника, рецитираха и сурвакаха за здраве. Тържеството завърши с изпълнение на стихотворението „Аз съм българче“. 
Министър Красимир Каракачанов благодари на малките момчета и момичета. Пожелавам ви две неща. На първо място – здраве. Второ, както и досега продължавайте да се учите и да се изграждате като добри хора. Може понякога училището да ви се струва трудно, но трябва да ви кажа, че за всички нас е било трудно понякога. Бъдете добри ученици, защото това ще ви даде нови хоризонти, ще може да си намирате лесно работа и да имате самочувствието на образовани хора, на които България ще разчита, каза министър Каракачанов. 
Между ромите има и такива, като тези деца, които ходят на училище, и аз винаги съм казвал, че през образование и труд тази общност у нас ще се интегрира пълноценно в обществото. Родителите на тези деца са съвестни хора, които си възпитават децата и те еднакво добре говорят и единия и другия език. Ако направим справка с извършителите на деянието от Войводиново, те не говорят български език. Тази инициатива с тези деца е добра, защото дава един пример на останалите от тази общност как могат по най-нормалния начин да се интегрират, подчерта министърът на отбраната. 
„С този пъстър поздрав показахме, че сме едно цяло. Нашето училище се слави с това, че в него деца от различен етнически състав се обучават по един и същи начин. Надявам се с нашия труд да ги направим добри граждани и те да успяват във всяко едно начинание.“ Това каза директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Златарица Христина Ганчева, след като децата поздравиха ръководството на МО.
Децата получиха от министър Каракачанов индивидуални подаръци – книжки на историческа тема, пособия за рисуване и сувенири с логото на Министерство на отбраната. За училището министерството подари спортни принадлежности за физкултурния салон, както и книги за библиотеката.

Най-ново

Единична публикация

Избрани