Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Двойнствени послания в галерия ONE Monev

[post-views]
Двойнствени послания в галерия ONE Monev

Чавдар Попов
Свилен  Днес от 18 ч се открива самостоятелната изложба „Завинаги изгубени” на Свилен Стефанов в галерия ONE Monev, (ъгъла на улиците „Иван Вазов” 14 и „6-ти септември”). Живописта на този художник, един от концептуалистите на движението XXL от 90-те години, съзнателно е заредена с „двойственост” и притежава колкото буквален, толкова и символичен подтекст. Като културологично „обременен” художник, авторът спазва някои традиционни конвенции на живописната медия. Неговите картини, както е редно, са на платно, рисувани са с маслени бои. Изградени са в подчертано хоризонтално разположена, панорамно ориентирана композиционна рамка, в два контрастни плана.
Персоналният пластичен мироглед на автора ни води през баналното, към парадокса и притчата. Отвъд тривиалността и абсурдизма на текстовете и на изображенията се крие значим асоциативен и концептуален пласт, който ориентира по-изкушения зрител към един двузначен прочит на визуалния образ. Неслучайно заиграването с английския ни препраща към установените клишета и конвенции на съвременния Art World.
Оригинална живопис, която сякаш отрича самата себе си и до голяма степен се самопародира. Защо? По всяка вероятност, в известен смисъл това е неизбежно в изказа на търсеното напрежение между различните, често пъти трудносъвместими полюси и парчета на вътрешното ни „Аз”, в безкрайността на онзи свят, който безуспешно и по всяка вероятност химерично се опитваме да овладеем и да сглобим.

Най-ново

Единична публикация

Избрани