Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започват стратегически прегледи на сигурността и отбраната

[post-views]

1cmМинистерският съвет прие решение за провеждане на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната. Изготвянето на двата документа е не само нормативно изискване според Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност и на Закона за отбраната, а и необходимост, определена от членството на страната ни в НАТО и ЕС и като цяло от новите измерения и параметри на политиката за национална сигурност, уточниха от МС.
Последният стратегически преглед на отбраната е осъществен през 2003 г. През 2012 г. бе представена Бяла книга за отбраната. На 30 септември 2015 г. правителството одобри „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020”. Приети са редица други документи за повишаване на нивото на защита на националната сигурност и националните интереси като цяло и в частност – на отбранителните способности на страната ни.
Провеждането на Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и на Стратегически преглед на отбраната ще даде възможност да се представи цялостното състояние на националната сигурност, да бъдат очертани перспективите за нейното развитие и определени задачи за държавните органи.              (БА)

Най-ново

Виж още

Избрани

No data was found