Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Митове и реалности за древните войни

1 Почти няма човек, който да не е попадал на книгите на Ерих фон Деникен, Зенон Косидовски или пък на Хелмут Хьофлинг за древните загадки от дълбока древност. Особено актуални бяха също и теми за оръжията, с които въпросните древни са се сражавали. Всъщност, ако се вгледаме в древните писания, епосът за Гилгамеш например някои древноиндийски легенди като например прерасналата в секта идея за Кришна, или дори и християнската Библия, ще станем свидетели на множество необясними явления.

Почти няма човек, който да не е попадал на книгите на Ерих фон Деникен, Зенон Косидовски или пък на Хелмут Хьофлинг за древните загадки от дълбока древност. Особено актуални бяха също и теми за оръжията, с които въпросните древни са се сражавали. Всъщност, ако се вгледаме в древните писания, епосът за Гилгамеш например някои древноиндийски легенди като например прерасналата в секта идея за Кришна, или дори и християнската Библия, ще станем свидетели на множество необясними явления.

Въздушен бой в Античността

В Р3амаяна, в книга „Рама и Сита“ се описва подробно как злият Равана отвлича прекрасната Сита в „небесна кола, приличаща на Слънцето“. При полета си те преминават над долини, гори и високи планини. Когато Рама узнава за похищението на любимата му, той издава заповед да се приготви незабавно неговата „небесна кола“. В този момент Равана прелита над океана към остров Ланка, днес – Цейлон. „Небесната кола“ на Рама обаче се движи по-бързо и той настига Равана и Сита.
Рама пронизва с „небесна стрела“ летателния апарат на противника си, който пада. Сита е спасена, а Рама заедно със Сита се издигат с „небесната кола“ с грохот. 
Какво може да е това описание, ако не първият въздушен бой, документиран в дълбока древност, както и лазерно оръжие, с което е водена въздушната битка.

Атомна бомба от миналото

„Неизвестното оръжие е ярък лъч, унищожителен пратеник на смъртта, който превърна в пепел всички близки на Вришни и Анхака. Обгорелите тела бяха неузнаваеми. На онези, които се спасиха, опадаха косите и ноктите. Грънците се изпочупиха, птиците побеляха. Почти веднага храната стана отровна. Лъчът се сведе и се превърна във фин прах“. Този пасаж прилича на репортаж сякаш от Хирошима. На 6 август 1945 г. там за първи път беше използвана атомна бомба на Земята. Тя отне живота на 260 хил. души.2
Описанието по-горе обаче е от Махабхарата, събития, случили се преди хилядолетия. Ето какво още пиша там: „Като че елементите бяха освободени. Слънцето се въртеше в кръг. Опърлен от жаравата на оръжието светът се люлееше в горещината“. 
Ето и един показателен цитат от епоса за Гилгамеш: „Небето крещеше. Земята ревеше в отговор, заблестя светкавица, пламък избухна нагоре, заваля смърт. Светлината изчезна, огънят изгасна. Всичко, което бе поразено от светкавицата, се превърна в пепел“.

Как са унищожени Содом и Гомор?

4Библията също описва космически явления, като представя вероятно някаква форма на летящи апарати със съответното специфично, при това доста детайлно описание. Ето го и разказът за призоваването на Йезекиил и ръкополагането му за пророк: „…Видях бурен вятър идеше от север, голям облак и огън на кълба, и около него сияние, а из средата му излизаше, като че ли светлина от пламък изсред огън. В средата му пък се виждаше подобие на четири животни и такъв беше видът им – приличаха на човек и всяко имаше четири лица, и всяко от тях – четири крила, а нозете им – нозе прави, и стъпалата на нозете им като стъпало на телешка нога, и блещяха като лъскава мед…“. Какво друго може да е това освен приземяването на някакъв космически апарат!? 
И пак Библията описва унищожаването на Содом и Гомор: „Сутринта рано стана Авраам… и погледна към Содом и Гомор и към целия простор наоколо и видя: ето, дим се дигаше от земята като дим от пещ“. А какво друго може да бъде това описание освен резултатите от атомна експлозия!?

Най-ново

Единична публикация

Избрани