Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спестяваме милиони левове на МО

[post-views]

Андрей РАНГЕЛОВ

Генчев1– Г-н Генчев, каква беше 2018 г. за дружество „Снабдяване и търговия – МО” ЕООД?
– Дружество „Снабдяване и търговия” е 100 процента собственост на Министерството на отбраната и работи като комисионер на военното ведомство. Възлагат му се задачи за реализация на оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия, снети от употреба в Българската армия, а също на продукти, свързани с отбраната, които не са оръжия и боеприпаси, и движими вещи с обща употреба, които също са снети от отчет в БА. Наследих дружеството с много голяма загуба за периода до юли 2017 г., когато бях назначен за негов управител. С екипа на „Снабдяване и търговия” и с подкрепата на МО успяхме да стабилизираме дружеството в края на 2017 г., като за последното тримесечие излязохме на печалба. През миналата година обърнахме 4-годишната тенденция на загуби на дружеството и то завърши 2018 г. на печалба.
– Как върви реализацията на боеприпасите?
– Боеприпасите, които продаваме, не са нови. Те са с отпаднала необходимост за армията. Някои са 40-годишни. Предоставят ни се от дирекция „Логистика” в МО. През 2018 г. сключихме редица договори за продажба на боеприпаси. Търсенето е разнообразно, за различни калибри. Имаме 20 договора за боеприпаси. С реализацията им „Снабдяване и търговия” спестява милиони левове за утилизация на МО. Винаги сме твърдели, че най-добрата утилизация е търговската реализация. Очакваме тази година да има допълнителни списъци за оръжия и боеприпаси. Реализацията им ще спомогне и за освобождаване на складови площи на министерството, което е допълнителен ефект от нашата дейност. Така се спестяват и средства за охрана на складовете и обслужване на боеприпасите в тях.
– Има ли успешна реализация на оръжията с отпаднала необходимост за БА?
– Надяваме се тази година някои системи оръжия, които са станали излишни за БА, да бъдат обявени за търговска реализация. Продавали сме малки бройки „Калашников”, калибър 5,45. Този автомат е снет от въоръжение, защото при него се използват куршуми с изместен център, поради което е обявен за нехуманно оръжие в световен мащаб.
– Какви други армейски стоки „вървят” на пазара? Търси ли се военна техника?
– Има интерес към автомобилната техника, която се реализира успешно. На пазара се търси също скрап от черни и цветни метали. Това са стоки, които се реализират по-лесно. Те са за обща употреба и за тях не е нужен специален лицензионен режим. Например камионите, които са станали излишни за армията, се използват за дърводобив. Към тях винаги има интерес и успяваме да ги продаваме. Иначе при нас няма примерно налични униформени военни облекла с отпаднало предназначение. Да, има търговски интерес към тях, но нямаме предоставени, примерно „кубинки” и униформи. Имало е преди години, но сега няма. 
– Какви стоки реализирате чрез стоковата борса?
– Дружество „Снабдяване и търговия” е пълноправен член на Софийската стокова борса (ССБ), на която реализираме движими вещи с обща употреба, а от тази година – и продукти, свързани с отбраната, които не са оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия. Има интерес  към тези стоки на ССБ. Но главните ни постъпления не са от реализацията на борсата. Основните ни приходи са от оръжията, боеприпасите и пиротехническите изделия, защото там договорите са с по-голям обем.
– Срещате ли затруднения в работата с фирмите, с които търгувате?
– При реализацията на продукти, свързани с отбраната, дружеството ни работи с редица фирми, като нямаме ограничителни условия. Всяка фирма, която притежава лиценз за търговия със стоки с двойна употреба и за покупко-продажба на оръжия и боеприпаси, може да участва според вътрешните правила на дружеството. Като управител наследих редица договори, сключени от предишни ръководства, по които стоките не са изтеглени от складове на МО. Те заемат складови площи и ограничават дейността на военните структури по освобождаването на складовите райони с отпаднало предназначение. Ръководството на МО и аз като управител на дружеството предприехме действия по разваляне на тези неизпълнени договори от страна на наши купувачи. Имуществото по тези договори беше оценено и пуснато за повторна реализация от „Снабдяване и търговия”. Дружеството е предприело всички действия да си търси неустойките по съдебен ред за неизпълнението на договорите. Мога със задоволство да кажа, че в голямата си част тези дела приключват с решения в полза на нашето дружество. Имаме задължение да превеждаме в МО неустойките по тези дела. Ползите абсолютно са за Министерството на отбраната. Парите от повторната реализация на тези продукти отново постъпват в сметките на министерството. 
– Какви са перспективите пред дружеството за 2019 г.?
– Предвид наличното имущество в списъците за оръжия, боеприпаси и движими вещи с обща употреба нашата прогноза е, че тази година отново ще имаме положителна тенденция. Стабилизацията на дружеството ще продължи. Очакваме да подобрим приходите в сравнение с 2018 г. Надявам се МО да освободи допълнителни имущества, към които евентуално ще има търговски интерес. През последните няколко години Министерството на отбраната сключваше договор със „Снабдяване и търговия” за продажба на оръжия и боеприпаси за едногодишен период. Сега вече имаме сключен договор за три години напред. Това ни дава стабилност, предвидимост и възможност да подобрим показателите на дружеството. През миналата година на „Снабдяване и търговия” беше възложено да закупи горивата и маслата за Българската армия. Дружеството ни беше предпочетено пред частни фирми, които в миналия период са правили тези доставки. Считам, че няма нищо по-логично от това фирма – 100 процента собственост на МО, да извършва и дейности по снабдяването на БА с определени борсови стоки. Готови сме при възлагане от страна на МО да закупуваме всички стоки, които се търгуват на борсата. С екипа от търговци в нашето дружество имаме потенциала и сме доказали през годините, че на добри цени можем да осигурим нужните борсови стоки за БА.
– И един допълнителен въпрос. От гледна точка на човек, който се занимава с търговия, как смятате, какво трябва да се направи, за да сключи България най-изгодна сделка по проекта за нов изтребител?
– Трябва да се върви към модернизацията на БА, която е безалтернативна. Личното ми мнение по отношение на покупката на нов изтребител за ВВС е, че това е политическо решение в едната си част. В другата си част – трябва да се закупи най-доборото, което в момента е на пазара. Изтребителят трябва да е оперативно съвместим със съюзниците ни от НАТО. Виждаме, че от трите предложени варианта единият е с въоръжение и всички налични системи към него. Другите са без тези системи, които трябва да се закупуват допълнително от трета страна. Но при такава мащабна сделка трябва да се подхожда от условието да не зависим от трети страни. Защото може да се окаже в един момент, че сме закупили нещо, за което не можем след това да доставим оборудването. А това и ще оскъпи сделката. По отношение на  проекта за бронирана бойна машина според мен трябва да се търси индустриално сътрудничество, да се даде работа и на нашия военноремонтен комплекс, който е собственост на МО. Мисля, че такова индустриално сътрудничество може да се направи. То ще е от полза и на Сухопътните войски, и на МО, и на партньорското дружество, което евентуално ще бъде включено като елемент от това производство.

Най-ново

Избрани