Информационен център на Министерство на oтбраната

XL глигани блазнят мушката, но са опасни

Светлозар Стоянов
лов Ловци от монтанското село Ерден повалиха на един излет четири диви свине миналия уикенд. Най-голямото от животните – 170-килограмов глиган, се опита да избяга от стрелците, но бе покосено след 5 км преследване.
Новини като тази пораждат легенди и смущават спокойния сън на запалените авджии. Ловът и консумирането на дивечово месо обаче носят своите рискове, които сме длъжни да ви припомним, преди да нарамите пушкалата.
Заразено месо от убит глиган изпрати шестима в УМБАЛ – Бургас, с трихинелоза. Болните бяха приети в Инфекциозното отделение, след като яли луканки от неизследвано диво прасе. „Конфискувахме останалите количества и ги предадохме на екарисаж за изгаряне”, каза пред Флагман .бг д-р Георги Митев от БАБХ–Бургас.
Другият взрив бе регистриран от РЗИ–Бургас. Осем човека, сред които и 14-годишно дете, се разболяват, след като ядат луканки, приготвени от диво прасе, убито в землището на Малко Търново. Състоянието на шестима от тях е тежко и те са приети в болница. Издирени и изследвани са още седем човека, които са имали контакти със заразеното месо. За радост резултатите им са отрицателни. Вероятно те са го консумирали след термична обработка.
Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи – трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразеното месо. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите. Ловджиите много добре знаят, че месото на убитите от тях животни трябва да се изследва преди консумация, но невинаги спазват това изискване.
Друг огромен риск представлява и самият лов на диво прасе. Нека припомним, че през октомври м. г. се случи и първият за сезона инцидент с авджия. Опитен ловец бе нападнат и нахапан от диво прасе по време на ловен излет. Инцидентът се случил в Буйновци (в района на Елена, Великотърновско), но благодарение на бързата реакция на останалите стрелци в дружинката 60-годишният мъж се отървал на косъм от освирепелия глиган.
Подобен инцидент не се бе случвал в региона от 7 г., когато друг авджия бе ранен също от глиган. Тогава нещастният случай се разигра в Плаково – отново по време на ловен излет, но мъжът се размина само с леки рани.

Качеството на Beretta е без коментароръжие
Италианският оръжеен гигант Beretta не се нуждае от представяне. Качеството на продукцията му е известно в цял свят. Затова започваме без предисловия.
И така, класическата успоредка 471 Silver Hawk се произвежда от дъщерната фирма Beretta USA в Щатите.
Пушката е предназначена за лов на едър, среден и дребен дивеч, но най-вече за отстрел на пернати, като това зависи от избора на патроните. Цевите се изработват от специална стомана с примеси от никел, хром и молибден.
Те са със 76-милиметрови цеви, което означава, че могат да използват както патрони тип „Магнум”, така и стандартни с дължина 70 мм. Отключването/заключването на цевите е класическо, като за отключване се използва стандартно лостче.
Новата версия, произведена през 2004 г. – Beretta 471 EL, има гравирани позлатени птици, които ѝ придават уникален акцент. Подобрена и модифицирана пушка за лов. Тя тежи едва 2950 г, което я прави изключително лесна за употреба. Идва със сменяеми шокове. Калибър: 12/76. Дължина на цевта 71 см. Цената ѝ върви от порядъка на 7000–7500 лв., но с повече късмет малко по-евтина се намира и на старо.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top