Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На дневен ред е план „Б“ за Брекзит – Тереза Мей има една седмица да събере съмишленици

[post-views]
Тереза Мей пред ново изпитание – съпартийците ѝ я подлагат на вот на недоверие

Tereza-Mei-2Поредният ден с решаващо значение за бъдещето на Великобритания. Премиерът Тереза Мей представя резервен вариант за Брекзит в опит да излезе от патовата ситуация. Изготвянето на План „Б“ стана наложително след като миналата седмица депутатите отхвърлиха предложеното споразумение с Европейския съюз.

Британският премиер Тереза Мей се изправи за пореден път пред Камарата на общините, за да очертае посоката, в която смята да поеме по пътя на страната си към Брекзит. На първо място тя трябва да спечели подкрепата на собствените си съпартийци и коалиционните си партньори от Демократичната юнионистка партия, които гласуваха срещу сделката с Брюксел.

Премиерът ще опита да тушира опасенията по повод „предпазния механизъм“ за твърдата граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, която не е по вкуса нито на Дъблин, нито на Белфаст. Лондон също няма да допусне такава и има за цел да гарантира, че Северна Ирландия ще остане част от единния пазар по време на преходния период. В този контекст Мей обмисля двустранна договорка с ирландското правителство или пренаписване на Белфасткото споразумение, твърдят медиите на Острова. Политически анализатори също смятат, че премиерът ще се стреми да отбележи пробив на всяка цена.

Мей води междупартийни разговори още от миналата седмица и има точно 7 дни да привлече съмишленици към каузата си преди гласуването на План „Б“ на 29 януари. Очаква се дотогава депутатите да опитат да махнат от масата варианта за Брекзит без сделка. Ако им се попречи да го направят, премиерът ще се окаже сред лавина от оставки, предупредиха министри от кабинета. Самата Мей припомни, че според заложеното в член 50 на Лисабонския договор изключването на този сценарий е невъзможно и уточни, че правителството няма правомощията да вземе подобно решение.

Най-ново

Единична публикация

Избрани