Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският парламент обсъжда План „Б“ за Брекзит – правителството отмени таксата за регистрация на европейците

[post-views]
Британският парламент обсъжда План „Б“ за Брекзит – правителството отмени таксата за регистрация на европейците

Tereza-meiВеликобритания премахна таксата от 65 паунда (или 75 евро), която гражданите на ЕС трябваше да заплатят, за да запазят правото си да живеят в страната и след Брекзит. На тези, които вече са поискали подобно разрешение за пребиваване, сумата ще бъде възстановена. Мярката е част от програмата на Лондон за регистриране на повече от 3,5 милиона европейци, които са се установили на Острова преди развода с „Брюксел“ да стане факт.

Много политически анализатори видяха в този ход желанието на Лондон да „подкупи“ Брюксел и да постигне предоговаряне на сделката за Брекзит. Именно това е фокусът на представения в понеделник План „Б“. Водещата цел на премиера Тереза Мей е да постигне изменение на т.нар. „предпазен механизъм“ и да гарантира, че в никакъв случай няма да има твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„Единственият начин да отхвърлим несигурността е да сключим споразумение с Европейския съюз. Правителството се опитва да постигне точно това. Другият вариант, с който можем да гарантираме, че няма да има Брекзит без сделка, е да отменим чл. 50, което пък означава да останем в Общността. Много от вас смятат, че ни трябва още време. В такъв случай, нека разширим обхвата на чл. 50 и да дадем възможност на парламента да дебатира отново и да реши единодушно как точно да изглежда споразумението.“

План „Б“ не се различава особено много от План „А“, който не получи зелена светлина. Според експерти това е ясен знак, че Тереза Мей се е отказала да убеждава опозицията в правотата си и просто се опитва да привлече на своя страна онези представители на мнозинството, които отхвърлиха споразумението.

Правителството просто не осъзнава мащаба на поражението си, а премиерът не може да приеме факта, че сделката ѝ срещна отпор, коментира лидерът на лейбъристите Джереми Корбин и настоя да бъдат разгледани и другите варианти на масата и дори идеята за нов референдум.

От своя страна, депутатите имат ясни цели по време на обсъждането преди 29 януари – да предотвратят сценария „Брекзит без сделка“ и по възможност да удължат крайния срок за излизане от Европейския съюз.

Най-ново

Единична публикация

Избрани