Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция и Германия с нов договор за приятелство: Направиха важна стъпка към създаването на европейска армия

[post-views]
Франция и Германия с нов договор за приятелство: Направиха важна стъпка към създаването на европейска армия

MERKEL MAKRONФранция и Германия сключиха нов договор за приятелство. Лидерите на двете страни – Еманюел Макрон и Ангела Меркел, подписаха историческия документ в намиращия се близо до границата германски град Аахен. Това е поредната фундаментална стъпка към създаването на единна европейска армия, оцени историческия момент канцлерът Меркел.

Договорът за сътрудничество между Берлин и Париж е резултат от важен компромис между двете страни и е израз на ангажимента им към общата европейска отбрана. Документът ще допринесе за изграждането на „военна култура и обща оръжейна промишленост“ на Стария континент, коментира германският канцлер Ангела Меркел. Текстът включва клауза за солидарност между двете държави при нападение от трета страна и урежда оказването на взаимна военна помощ в случай на агресия (включително терор) на тяхна територия. Пактът предвижда още съвместно разполагане на въоръжени сили, както и създаването на френско-германски съвет за отбрана и сигурност.

Точно 56 години по-рано Елисейският договор, подписан от Шарл дьо Гол и Конрад Аденауер, поставя основата на френско-германското помирение след края на Втората световна война. Днес, с оглед на нарастващия популизъм и национализъм, предефинирането на сътрудничеството ни е по-важно от всякога, тъй като изглежда сме забравили уроците на историята, коментира канцлерът Меркел. Френският президент Еманюел Макрон допълни, че всички, които пренебрегват значението на разбирателството между двете държави, са съучастници в престъпленията на миналото.

Най-ново

Единична публикация

Избрани