Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Mексико отчете рекорден брой убийства през 2018 г.

[post-views]
Mексико отчете рекорден брой убийства през 2018 г.

Eleven people killed and six vehicles burned in southern Mexico

Мексико отбеляза годината с най-много убийства в историята си. Службите за обществен ред в страната водят подобна статистика от 1997 г., а цифрата, записана срещу отминалата вече 2018 г. показва, че насилствено е отнет животът на повече от 33 300 души.

Само 12 месеца бяха необходими на Мексико, за да счупи, и то с внушителните 15,5% предишния кървав рекорд. Той беше поставен през 2017 г. с регистрирани малко под 28 900 убийства.

Тенденцията бележи прогресивно развитие още от 2006 г., когато правителството на президента Фелипе Калдерон започна военна кампания срещу организираната престъпност. Статистиката показва, че през 2018 г., която беше последната от мандата на наследника му Енрике Пеня Нието, в Мексико от насилствена смърт умират средно по 94 души на ден. През декември пък, когато в длъжност встъпи действащият мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, е отбелязан и месечният рекорд с повече от 2800 убийства.

Според експертите покачването на случаите на насилие в Мексико се дължи на неефективните служби за сигурност, както и на войната между различните престъпни групировки и наркокартели.

Най-ново

Единична публикация

Избрани