Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гръцкият парламент отложи гласуването на споразумението за името на Македония

[post-views]
Управляващата коалиция в Гърция се разпадна заради Северна Македония

Greece-protesti

Гръцкият парламент решава днес съдбата на споразумението с Македония, което трябва да сложи точка на спора за името на бившата югославска република. Очаква се вотът да бъде съпътстван от масови протести в цялата страна, които могат да засегнат движението в района на граничния пункт Кулата.

Съдбата на споразумението за името на Македония е под въпрос. Шансовете гръцкият парламент да го ратифицира са малки, особено след като правителството на премиера Алексис Ципрас загуби парламентарното си мнозинство и оцеля на косъм след поискан вот на доверие.

Споразумението между Атина и Скопие, договорено в град Преспа разедини, както гръцкото така и македонското обществено.

От няколко дни в гръцката столица се провеждат протестни демонстрации, като противници на споразумението, призоваха и за стачни действия.

Междувременно от Серес тръгна колона от трактори, след като местни фермери, обявиха, че ще блокират граничния пункт Кулата в знак на протест. Заради блокадата има голяма вероятност от струпване на чакащи автомобили в района. От българското външно министерство съветват пътуващите към южната ни съседка да използват алтернативния път през граничния пункт „Илинден – Екзохи“.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани