Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Агресия и личен провал водят до кръв и смърт

[post-views]

Димитър Илиев

убийства ревностВсяка седмица България осъмва с нов случай на битово насилие, което най-често завършва със смърт. Най-често убитите са жени, които стават жертви на домашно насилие. Последните няколко  драстични посегателства върху живота повдигнаха въпроса: Откъде се събира тази агресия, която води до безпричинни убийства на най-близките?  
На 30 октомври 2017 г. баща уби съпругата си и 1-годишното им бебе. На 11 ноември млада жена бе убита в Горна Оряховица. На 17 декември в столичния хотел „Рила“ млада жена е убита от приятеля си – криминално проявен и с изявени психични отклонения. Последният случай е от 17 януари, когато 23-годишен уби 25-годишната си приятелка в столичния кв. „Банишора“.
Според социалните психолози българинът отдавна живее в режим на битово оцеляване, а конфликтите и недоразуменията се решават предимно с агресия. Семейството вече не е тази социална единица, която оцелява напук на несгодите. Според криминалния психолог Калин Гайдаров „семейството или съпружеското съжителство е изключително стойностен социален инструмент, който трябва да се подчинява на общата цел, а именно – развитието на младото поколение. Но ние се намираме в ситуация, в която този тип взаимоотношения са отношения на доминация, разделяне и споделяне на финанси, на притежание.
Често в дъното на семейните конфликти са социални и битови проблеми, но агресията избуява, когато се появи мотивът на ревността. Тогава силният пол изкарва на бял свят всичките си комплекси, нерешени лични проблеми, професионалната си неудовлетвореност и неспособност за реализация. Патологичната ревност е болестно състояние, което може да доведе до убийство не от любов, а защото е отнета собствеността, която хората възприемат, че притежават върху някого, твърди психологът Иван Игов по повод зачестилите убийства у нас. Според него една трета от децата в българските семейства израстват в обстановка на насилие.
„В една трета от българските семейства, родителите се справят помежду си или с децата си, когато са в състояние на фрустрация, тоест, когато има напрежение, нерешени конфликти, нерешени проблеми, с агресия. Вместо да потърсят друго решение, те се обръщат един към друг с агресия и децата от най-ранна възраст виждат, че това е единственият начин за справяне. И съответно започват да проявяват подобно агресивно поведение в детската градина, в училище и като възрастни граждани.
„Не умеем, не знаем и сякаш не искаме да научим други начини за справяне с проблемите освен чрез агресия. Върхът на айсберга са тези убийства“, коментира психологът Иван Игов.

Най-ново

Виж още

Избрани