Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В разгара на дебатите по План „Б“ за Брекзит: Кралица Елизабет ІІ призова британците към единство

[post-views]
В разгара на дебатите по План „Б“ за Брекзит: Кралица Елизабет ІІ призова британците към единство

UKКралица Елизабет II призова британците към единство. В момент когато ситуацията около Брекзит изглежда патова, тя призова народа да потърси общо съгласие, основано на „уважение към различните гледни точки“.

При посещението си в Женския институт в Норфолк, кралица Елизабет II настоя да се разгледат всички аспекти на дадената ситуация и да се отчетат основните ѝ последици. „Докато търсим авангардни решения в съвременната епоха, аз лично предпочитам старите и изпитани рецепти, като това да се отнасяме добре един с друг, да зачитаме различните мнения, заедно да се стремим към съгласие и никога да не губим от поглед широката картина“, отбеляза монархът.

Изказването на държавния глава идва в момент на разгорещен дебат преди вота на План „Б“ за Брекзит след броени дни. Мнозина видяха това като косвен призив към политическата класа в страната да се обедини около решение за бъдещето на Великобритания.

Немислимо е дори да допуснем, че Кралицата използва подобна реторика без да си дава сметка, че това ще бъде съотнесено към парламентарния дневен ред. В думите ѝ има голяма доза мъдрост, отбелязаха от правителството.

Правилата на монархията отреждат на кралица Елизабет II само представителни функции и я задължават да пази неутралитет по политическите въпроси. Въпреки това тя неведнъж е загатвала, че не одобрява „развода“ с Брюксел. Дори при конституирането на действащия парламент, в чиито ръце е решението за Брекзит, тя се появи с шапка, която мнозина оприличиха на знамето на Европейския съюз.

Най-ново

Единична публикация

Избрани