Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-лейтенант Любчо Тодоров: Непрекъснато сканираме средата за сигурност

[post-views]
Генерал-лейтенант Любчо Тодоров: Непрекъснато сканираме средата за сигурност

IMG_10742018 г. беше напрегната и динамична както за Съвместното командване на силите (СКС), така и за подчинените военни формирования. Непрекъснато трябваше да сканираме средата за сигурност, да оценяваме обстановката, да преценяваме кое е най-важното и къде да влагаме нашите ресурси и усилия. Опитвахме се да намерим баланс въпреки трудностите и финансовите ограничения и да изпълняваме целенасочено и отговорно поставените и заложени в годишните планове задачи. Това каза командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров по време на анализа на структурата, който се проведе през настоящата седмица.

Отчетено беше, че през 2018 г. е продължила дейността по изпълнение на задачи, свързани с членството на Република България в НАТО и Европейския съюз и поетите ангажименти към международната общност.
Като изключително отговорни и приоритетни бяха оценени задачите, свързани със:
•подготовката, развръщането и осъществяването на национален контрол на контингентите зад граница,
•планирането, организирането и воденето на разузнаване, разузнавателно осигуряване и информационна поддръжка в контингентите ни зад граница,
•планирането и изпълнението на дейности по логистично и финансово осигуряване на формированията от Въоръжените сили на Република България, както и на тези, участващи в операции извън страната,
•планирането, изграждането и поддържането на устойчива комуникационно-информационна система при провеждане на операции, учения.   
Подготовката на щаба и формированията на СКС през годината се провеждаше в системата на планираните единни и съвместни щабни тренировки, участие в редица двустранни, многонационални и регионални учения и подготовки, посочи генерал-лейтенант Тодоров.
През 2018 г. се проведе и най-голямото многонационално учение на НАТО TRIDENT JUNCTURE 18 на територията на Кралство Норвегия.Целта на учението беше сертифициране на Силите за отговор на НАТО, застъпващи в дежурство през 2019 г., под командването и управлението на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол. СКС организира транспортирането на участващите личен състав, техника и материални средства чрез Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване (NSPA), реалното логистично осигуряване в районите за провеждане на учението, чрез офицер, изпълняващ задълженията на национален поддържащ елемент (и участие на Група за контрол на придвижването от състава на СКС. Останалите участници в учението бяха от състава на СВ, посочи още командирът на СКС. Успешно премина и подготовката на специалисти по КИП от комуникационно-информационен възел на междинния резерв на операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина – АЛТЕА, както и на екипите от съветници и специалистите по КИС за участие в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа”. 
Ползотворно беше участието на военнослужещи от Мобилната КИС в свързочното КЩУ на ВС на Румъния CETATEA CISEX 2018. Групата за КИП от състава на националния мобилен КИС модул достойно изпълни поетите пред НАТО ангажименти по участие в усилените сили за отговор на НАТО (еNRF-2018), се казва още в доклада, представен от командващия на СКС.
Очертани бяха и основните направления за работа пред командването и подчинените формирования през настоящата 2019 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани