Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ръст в подготовката постигнаха Сухопътните войски

[post-views]
Ръст в подготовката постигнаха Сухопътните войски

DSC09395С усилията, старанието, професионализма на всеки един от състава на Сухопътните войски запазихме постигнатите способности, ръста на подготовката и оперативната съвместимост на щабовете и военните формирования за изпълнение на задачи по трите мисии на Въоръжените сили. Това каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов по време на анализа на подготовката на СВ през 2018 г. „Основните планирани мероприятия през годината са изпълнени. Въпреки съпътстващите ни трудности резултатите от нашата дейност са положителни и това ни дава повод да отчетем годината като успешна”, изтъкна той. 
Анализът в най-големия вид Въоръжени сили се състоя в присъствието на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, командващия на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, съветника по военната сигурност на президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров, ръководството на СВ и командирите на всички военни формирования.
През 2018 г. войските провеждаха своята подготовка в условията на динамична стратегическа среда за сигурност и задълбочаващ се проблем с комплектоването на формированията с личен състав, изтъкна генерал-майор Попов. Годината беше изпълнена с много динамика, учения, много тренировки и съвместни подготовки, посочи той.
Генерал-майор Попов акцентира на успешното участие на военнослужещи от Сухопътните войски в изпълнение на „Плана за съвместна българско-американска подготовка и учения в страната и чужбина през 2018 г.” и междуправителственото споразумение със САЩ в областта на отбраната. Воини от СВ участваха и в редица обучителни прояви в Германия, Украйна, Румъния, Сърбия, Грузия и Италия.
Приоритет беше и изпълнението на задачи по мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност”. Генерал-майор Попов припомни и приноса на СВ в изпълнение на задачите по мисията „Принос към националната сигурност в мирно време”. 
IMG_0979В оказването на помощ на населението в тежки зимни условия и при потушаването на пожари са участвали 243 военнослужещи и 34 броя техника. Общо 287 военнослужещи и 124 единици техника са участвали в 58 акции по разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени високорискови боеприпаси, като чрез взривяване са унищожени 377 боеприпаса.
На 25 май 2018 г. приключи започналата на 27 април 2015 г. операция на формирования от СВ по логистична поддръжка на структурни звена на МВР в района на българско-турската граница. На 12 април 2018 г. завърши и започналата на 16 юли 2016 г. операция на формирования от СВ за оказване на съдействие на МВР при изпълнение на допълнителни задачи при масово навлизане на чужденци на територията на България в района на българско-турската граница. 
Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов запозна участниците в анализа със състоянието на войсковия ред и дисциплината във формированията за 2018 г. и със задоволство отбеляза, че в сравнение с предишни години няма нарастване на броя на различните видове инциденти по вина на военнослужещи и цивилни служители във войските.
Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев изказа своите огромна благодарност и уважение към всички военнослужещи и цивилни служители от Сухопътни войски за достойното изпълнение на поставените им задачи. Той изрази своята надежда предстоящият стратегически преглед на отбраната и Въоръжените сили да даде конкретни отговори на това, какво ще е необходимо занапред за изпълнение на поставените задачи.     

119 огневи задачи изпълни 4-ти полк

В 4-ти артилерийски полк се състоя „Анализ на резултатите от подготовката на командирите, щабовете и формированията през 2018 г.”.  В експозето си командирът на полка полковник Лъчезар Мишев се спря на дейността по трите мисии на Българската армия. На анализа на присъства командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
В подготовката е било акцентирано на поддържането и надграждането на способности от формированията по основните дисциплини. За целта всички тактически учения, щабни тренировки и КЩУ са били проведени по сценария на национално КЩУ „Есен-18”. Резултатите от ученията са показали, че формированията от полка са способни да изпълнят заповяданите задачи. Допълнително на тактическите учения са проверени способностите на дивизионите и батареите по придвижване, разполагане на място, използване на средствата за маскировка, инженерното оборудване на районите, изграждане на лъжливи позиции, устройване на невзривни заграждения и борба с паравоенни формирования. Особено внимание е отделено на организирането на огневата система и управлението на формированията. Проведените полеви обучения и тренировки, с реални бойни стрелби, показаха, че предаването на данни чрез използването на системата ТЕТРА допринася изключително много за намаляване на времето за изпълнение на огневите задачи, заяви полковник Мишев. DSC09396Той отчете, че през 2018 г. са изпълнени общо 119 огневи задачи от открити и закрити огневи позиции, които в по-голямата си част те са на оценки „отличен” и „удовлетворителен”.
За изпълнение на задачите по изпълнение на мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност”, личен състав от формирования премина планираните теми и занятия по „Операции по поддържане на мира”. Затвърдиха се способностите по изпълнение на задачите, като пеши патрул, контролни постове и при охрана на бази и важни инфрастуктурни обекти. През първото полугодие на 2018 г. военнослужещи от полка взеха участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан. Подготовката им завърши с провеждане на сертифициране на контингента.
Стана ясно, че за изпълнение на задачите по мисия „Принос към националната сигурност в мирно време” полкът е поддържал в готовност две формирования за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия. Първото е за овладяване и преодоляване на последствията от пожари, а второто е за овладяване и преодоляване на последствията при  тежки зимни условия.
Какви са някои от изводите от доклада? Един от тях е, че щабът на полка и щабовете на дивизиони притежават нужните умения за планиране, организиране и провеждане на подготовката на формированията за достигане на необходимите способности за изпълнение на поставените задачи. Друг извод е, че резултатите от проведените учения и тренировки показват, че щабът на полка и щабовете на дивизиони притежават необходимите способности за планиране и организиране на бойните действия при участието в отбранителни операции. Необходимо е да се прецизират стандартните опертаивни процедури за планиране на участието на формированията в операциите в условия на ограничен ресурс от време.                                   

Най-ново

Единична публикация

Избрани