Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Фалшиви инвалиди“ източили стотици милиони от хазната

[post-views]
„Фалшиви инвалиди“ източили стотици милиони от хазната

Димитър Илиев
инвалидиХиляди българи от най-бедните региони в страната – Видин, Монтана, Силистра, Разград и Враца оцеляват, като източват социално-осигурителната система на страната с фалшиви инвалидни пенсии. Схемата станала толкова масова, че в определени региони процентът на инвалидните пенсии достигнал до 28% от всички пенсии в областта: Силистра – 28,6%; Разград – около 18%; Перник – 16,97%; Монтана – 17,54%; Габрово – към 19%; Враца – почти 20%. Измамните експертизи произвеждали по 22 000 нови инвалиди на година. Това разкрива разследване на Специализираната прокуратура. Сумите, изплащани на инвалиди, рязко нараснали през последните 2 години, като била ясно видима тенденцията това да се случва в определени региони. След това премиерът Борисов възложил на МВР, а главният прокурор Сотир Цацаров – на прокуратурата, да направят анализ. Така били събрани почти всички производства от последните 4–5 г., които се отнасят до получаването на инвалидни пенсии с неистински документи и свързаните с това различни престъпления, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев.
При разпитите на стотици хора с различна степен на инвалидност станало ясно, че 7 от всеки десет души не знаят от какво са болни какви документи са необходими за явяване и дали са се явявали пред ТЕЛК, били ли са хоспитализирани в болница и т.н. Реалният резултат е, че стотици милиони лева изтичат и не достигат до реално нуждаещите се.
Проблемът се мултиплицира и от факта, че в някои случаи цели семейства не работят, защото се издържат чрез участието си в тези схеми – като посредници или като облагодетелствани, твърди Гешев. Посредниците прибирали между 600 и 2500 лв., за да придвижат документите до местните ТЕЛК комисии и да уредят статут на инвалиди на хората.
Иван Гешев цитира статистиката, че за инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1,7 млрд. лв. и допълнително приблизително 600 млн. лв. за 39 социални права, свързани с тях.
В резултат, с участието на съответните окръжни и районни прокуратури, започнаха досъдебни производства в някои региони. Предстои подробен анализ на цялата събрана документация и в близките няколко дни се очаква повдигане на обвинения. Такава дейност ще бъде извършена и в останалите областни градове, където процентите на инвалидните пенсии са по-ниски, подчерта Гешев. В този смисъл заместник-главният прокурор припомни, че за инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1,7 млрд. лв. и допълнително приблизително 600 млн. лв. за 39 социални права, свързани с тях. Гешев бе категоричен, че това не е инцидентна кампания. В рамките на тази година ще бъдат анализирани и стари досъдебни производства и преписки, както и новите, започнати в споменатите областни градове. Основните ще бъдат взети на отчет във Върховната касационна прокуратура.
„На базата на извършените проверки и снети сведения от над 200 души е направено обосновано предположение за фиктивно издаване на документи. В Силистра бяха намерени и иззети огромен брой книжа – празни бланки на ТЕЛК, списъци с лични данни на граждани, лични и медицински документи и др.“, твърди главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.
Установено е също, че епикризите са почти еднакви .
„Това е само началото, правим анализ на всички стари случаи, събират се нови данни и доказателства, които ще бъдат предоставени на прокуратурата. До момента, в рамките на последния месец, има образувани седем прокурорски преписки и четири досъдебни производства. Предстои огромна по обем работа, но имаме ресурс, воля и желание да се справим с този проблем, за да преустановим схемите, които генерират доста сериозен финансов ресурс, и да минимизираме щетите, за да бъдат насочени средствата към хората, които наистина се нуждаят от тях“, подчерта главен комисар Иванов.
В последните години броят на инвалидните пенсии нараства, в тях най-голямо значение – и като брой, и като разход – имат пенсиите за инвалидност поради общо заболяване. В периода от 2011 г. насам пенсионираните с такива пенсии са нараснали с 22 000 души годишно независимо от общата тенденция на намаляване на броя на пенсионерите и на населението като цяло, разкри управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.
Измамата е за стотици милиони лева, които не достигат до наистина болните в България. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани