Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще проверяват компютрите и на журналисти

[post-views]

kompjutriКомисията за защита на личните данни (КЗЛД) може да извършва проверки в медии. Членовете й имат право да влизат в редакции, а журналистите са длъжни да осигурят достъп до компютрите и всички технически средства за предаване на данни. Единственото ограничение пред чиновниците от КЗЛД е, че не могат да искат разкриване на източниците на информация. 
С 83 гласа „за“ и 10 „въздържал се“ парламентът прие поправките в Закона за защита на личните данни, регламентиращи обработването и оповестяването на лични данни за журналистически цели, за академични проучвания, документални материали, както и за откази за достъп до информация.
Лични данни, предоставени без правно основание и противоречащи на европейския регламент за защита на личните данни, ще трябва да се връщат или унищожават, гласуваха още депутатите. Обработването на данни на ненавършили 14 години ще може да става само след съгласие на родителя. Работодателите няма да могат да държат лични данни на участници в процедура за избор на персонал за срок, по-дълъг от 6 месеца, освен ако не им е дадено съгласие за по-дълъг срок.
По закона за МВР се разрешава обработването на лични данни, разкриващи расов или етнически произход, политически възгледи или религиозни убеждения. Митническите служители ще могат да обработват лични данни, получени от други органи. 

Най-ново

Виж още

Избрани