Информационен център на Министерство на oтбраната

DSC04791 През 2003 г. още като старшина в армията Мирчо Петров се явява на избори за кмет на родното си село Трилистник – законът е позволявал тази възможност, ако е независим кандидат. Побеждава тримата си съперници, заема длъжността и се пенсионира от армията. И оттогава, вече четвърти мандат, е кмет. Наясно е, че хората в малките населени места не гласуват партийно. Те правят избора си още от прадядото на кандидата, знаят какъв е бил дядото,  родителите… А когато получиш подкрепа на 70 процента от съселяните, отговорността става още по-голяма.

С такава резервна гума не може да се сбърка автомобилът на кмета
Една от гордостите на Мирчо Петров – новият мост край селото Фото:авторът
„Българска армия”. В два жилщни блока в селото пък са настанени кадрови военнослужещи от армейско формирование. Така че кметът и сега продължава да е свързан здраво с войската. Как е започнал първият му мандат? Точно тогава е паднал мостът на Стряма,който е жизнено необходим за селото. Без него се е прекъсвала връзката с близката магистрала „Тракия”, с останалата част от земите на Трилистник, с изградените предприятия… Събрани са пари, продадени са общински земи и новият бетонен мост е бил изграден с много усилия след 2 години.  
С какво друго може да се похвали кметът? Асфалтирани са почти всички улици, на 90 процента е изградена канализацията на селото, построена е пречиствателна станция, работи детска градина.

В пенсионерския клуб винаги е оживеноПривлечени са инвеститори и има фирми за производство на яйца, фирма за спортни облекла, която шие за европейски страни. Наскоро е открит цех за ремонт на двигатели с голяма мощност. Ще построят и сграда за кметството, защото сега то е в читалището. Всяка година в Трилистник се провежда колоездачна обиколка с участието на деца до 18-годишна възраст от цялата страна. Причината е, че фирма в селото шие екипи за колоездачи. И тя е приела почти всички безработни. 
В съседното село или в Пловдив ходят на училище 60 деца от Трилистник. Но пък  70 души от Пловдив идват на работа в селото. Мирчо Петров съобщава и други интересни  данни. От Трилистник се изнасят всеки ден 140 хил. яйца, както и 20 т  зеленчуци. През сезона оттук тръгват за страната 100 т череши и около 160 т ябълки. Желанието на кмета е селото да бъде добро място за живеене и за бизнес.

Заявява, че то е от най-уредените не само в община Марица и област Пловдив, а и в държавата. Наскоро в околността са били намерени стари римски монети, което показва, че покрай р. Стряма е кипял живот преди много векове. Старото име на селото е Трифил, а от 1934 г. е Трилистник. Наречено е така, тъй като в ливадите му расте много детелина. Екологично чисто място е, а и лек ветрец повява от Стара планина. Реката е бистра и е привлекателна за риболов. Селото бавно се разраства, сега е с 830 жители. Но искам то да има все по-добра инфраструктура, изброява още кметът на Трилистник.

Ще се кандидатира ли за пети мандат? Е, все някога трябва да има край както в армията, така и при кметуването. Мислех, че като се пенсионирам, вече няма да имам  началник, но сега цялото село Трилистник ми е началник, заявява Мирчо Петров. Споделя, че изпитва морално удовлетворение, когато хората го избират за втори, трети, четвърти път.  Нямам работно време, то е започнало, като съм встъпил в длъжност, и ще завърши с кметуването ми. Селяните идват и вечер вкъщи, и в събота и неделя, щом така са преценили, значи имат някаква нужда, разсъждава кметът. И си задава въпроса, че тези хора разчитат на него и трябва да е още по-отговорен. Така че, ако те го искат, може пак да се кандидатира. И работното му време да продължи.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top