Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕП призна Хуан Гуайдо за президент на Венецуела – поиска Каракас да освободи арестувани журналисти

[post-views]
Политическата криза във Венецуела се задълбочава – Парламентът обяви, че поема и изпълнителната власт

venecuelaЕвропейският парламент официално призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела в съответствие с Конституцията на страната. Евродепутатите препотвърдиха пълната си подкрепа за парламента в Каракас като единственият легитимен, демократично избран държавен орган и призоваха властта му да бъде уважавана, а правата на неговите членове – зачитани.

Резолюцията за Венецуела обедини левицата и десницата в Европейския парламент и беше приета с 439 на 104 гласа.  

Антонио Таяни – председател на Европейския парламент:

„Европейският парламент е първата институция, която официално признава Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела. Призоваваме останалите институции, държавите-членки и върховният представител на Общността да сторят същото, за да отстояваме единна и силна позиция.“

Европарламентът осъди репресиите и насилието в страната и настоя властите в Каракас да гарантират основните човешки права и свободи. Във фокуса  на депутатите е и арестът на редица журналисти във Венецуела, сред които испанци и французи. В резолюцията влезе специален текст, с който се критикува посегателството върху свободата на словото.

Федерика Могерини – върховен представител на ЕС:

„Искането ни е ясно – задържаните в Каракас журналисти да бъдат освободени незабавно. Очакваме това и нищо друго, защото знаете, че за Европейския съюз е изключително важно журналистите ни да получават подкрепа и да са свободни да вършат работата си навсякъде по света.“

Председателят на парламента Хуан Гуайдо използва социалните мрежи, за да благодари за полученото признание, което определи като важна стъпка в борбата за демокрация във Венецуела. С Европа започваме процес на сътрудничество с цел да защитим активите си и хуманитарната помощ, заяви Гуайдо след разговор с председателя Таяни.

Недоволна от решението посланикът на Венецуела в Брюксел Клаудия Салерно заяви, че Европа тласка Каракас към гражданска война. Тя предупреди, че Европарламентът не бива да се самозабравя и да счита, че е по-важен от Съвета за сигурност на ООН.

Най-ново

Единична публикация

Избрани